Menu Zavřít

Poláci mohou ovládnout Kaučuk

19. 4. 2007
Autor: Euro.cz

Antimonopolní úřad

BRAND24

Antimonopolní úřad (ÚOHS) bez podmínek povolil spojení chemičky Dwory a kralupského Kaučuku. Polská firma koupila stoprocentní podíl základního kapitálu Kaučuku od Unipetrolu. Firma Dwory je partnerskou společností koncernu PKN Orlen, jež Unipetrol vlastní.
Vzniklý subjekt nebude mít na žádném z relevantních trhů takový podíl, který by mohl mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, rozhodl úřad. Na trhu styren-butadienového kaučuku, na němž je společný tržní podíl nejvyšší, budou spojující se soutěžitelé i nadále čelit konkurenci ze strany dalších výrobců, mezi nimiž nechybějí nejvýznamnější společnosti Dow Chemicals, Polimeri Europa, Sibur, Lukoil nebo Lanxess.
Dwory patří do skupiny jednoho z nejbohatších Poláků, závodníka rallye Michala Solowowa, jehož jmění časopis Forbes odhaduje na 2,3 miliardy dolarů. Solowowa skupina působí prostřednictvím dalších subjektů mimo jiné v nemovitostech, kapitálových investicích a ve výrobě keramiky či sanitárního zboží.
Antimonopolní úřad minulý týden posvětil i dalších pět fúzí. Německá skupina Scholz tudíž může zcela ovládnout Kovošrot Group a francouzský Vinci Construction může získat 75 procent v akciové firmě Průmstav. ÚOHS rovněž povolil spojení skupiny Veolia s Dopravním podnikem Teplice a navýšení podílu firmy Hexal ze skupiny Novartis ve firmě Hexanel a podniku Omnipol v Poličských strojírnách. Žádné velké překvapení to není. Úřad totiž za poslední rok nezamítl žádnou fúzi, některé však povolil pouze za předpokladu, že investoři splní několik podmínek, jež zajistí bezproblémové fungování trhu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).