Menu Zavřít

Pokus o reparát

9. 4. 2004
Autor: Euro.cz

Pictura

Společnosti Pictura se v loňském roce příliš nedařilo. Ačkoli trojice jejích aukcí vynesla přes devatenáct milionů korun, prodejní úspěšnost byla velice nízká. Podařilo se zpeněžit jen přibližně třetinu dražených děl. Vysokých tržeb společnost dosáhla hlavně díky několika milionovým obrazům, v čele se špičkovým dílem Jindřicha Štýrského Obraz III., které bylo vydraženo za 3,8 milionu korun. Celková úroveň nabídky však kolísala. Po rozpačitém výsledku říjnové aukce (krom Štýrského obrazu se prodalo jen 34 z celkem 202 položek) se majitel galerie Michal Šeba rozhodl vypustit prosincovou aukci. Na trhu se Pictura objeví až nyní v neděli 18. dubna od 14 hodin na Žofíně.(Katalog je k dispozici na internetové adrese www.pictura.cz.)

Z nabídky aukce

Josef Šíma: Země-Světlo (1961)
technika: olej na plátně
rozměry: 50,5 x 61,3 cm
vyvolávací cena: 580 000 Kč

Kvalitní ukázka Šímova pozdního díla. Na začátku šedesátých let Šíma zcela opustil jazyk symbolických forem a přiblížil se tehdy aktuálnímu informelu. František Šmejkal v umělcově monografii zmiňuje dvě další varianty tohoto námětu, které vznikly v letech 1962 a 1964.

Oldřich Blažíček: Plavení koní (1924-25)
technika: olej na plátně
rozměry: 110 x 150 cm
vyvolávací cena: 500 000 Kč

Žádné Blažíčkovo dílo dosud nebylo vyvoláváno za takto vysokou cenu. Na jedné z březnových aukcí se nicméně jiný jeho obraz vyšplhal z 210 až na 600 tisíc korun. Za pozornost rovněž stojí, že varianta obrazu Plavení koní se objevila na aukci výtvarných děl z majetku zkrachovalé Union Banky. Obraz byl vydražen za 420 tisíc korun.

Karel Černý: Z buffetu de Saxe (1934)
technika: olej na plátně (rentoilováno)
rozměry: 55,2 x 73,5 cm
vyvolávací cena: 650 000 Kč

Rok 1934 byl v tvorbě Karla Černého zlomový. Prakticky všechna svá starší díla tehdy zničil. Náměty z barů a restaurací se později v jeho díle opakovaně vracejí. Obraz má navíc dobrou provenienci, neboť pochází ze sbírky Jaromíra Borovičky, který byl prvním sběratelem, který se o Černého tvorbu začal zajímat. Měl dokonce na jeho dílo do jisté míry exkluzivitu, neboť malíř mu nabízel své obrazy dřív než komukoli jinému.

Jan Zrzavý: Zátiší se zelenou hruškou (1921)
technika: olej na plátně
rozměry: 38 x 38,5 cm
vyvolávací cena: 2 500 000 Kč

BRAND24

Pokud se obraz podaří prodat, půjde o nové aukční maximum Jana Zrzavého. Do desítky nejdražších děl se sice loni žádný jeho obraz nevešel, mezi díly draženými za více než milion korun měl však hned tři obrazy. Žádnému jinému autorovi s výjimkou Františka Kupky se to nepodařilo. Obraz byl v minulosti vystavován doma i v zahraničí a několikrát publikován, naposledy v umělcově monografii vydané v loňském roce.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).