Menu Zavřít

Poklady dynastie Krausů

11. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Enotrion 2007 – zemské víno

Stále větší počet mezinárodních ocenění vín z Moravy i Čech svědčí o stoupající kvalitě těchto produktů a jedinečnosti terroirů. Je naprosto evidentní, že tuzemské vinařství za poslední desetiletí zaznamenalo ohromný vzestup jak v kvalitě vinohradů, tak ve sklepích, v nichž jsou v mnoha případech instalovány nejmodernější technologie. Snad nejdůležitější ze všeho je možnost našich vinařů nabývat a sdílet svoje zkušenosti s největšími esy ve svém oboru kdekoli na světě. A právě řada zahraničních zkušeností vede mnohé k hlubšímu poznávání a správnému chápání vlastní půdy jako možného zdroje vlastní identity a jedinečnosti. Ve svém důsledku tento fakt vede k vytváření osobitějších vín, lépe charakterizujících neopakovatelnost jednotlivých terroirrů, a také k jistému odklonu od ne vždy smysluplné snahy o pouhé dosahování vysokých přívlastků, cukernatosti, extraktů, ale také alkoholu. To je také důvod, proč na trhu stoupá počet takzvaných zemských vín jako jistá obdoba francouzské klasifikace Vin de Pays. Ta, jak říká mnohá zkušenost, mohou směle konkurovat vínům AOC, a mnohdy je i předčí.
Region
Město Mělník s malebnou siluetou Lobkowiczkého zámku je přirozeným centrem vinařské oblasti, která je charakteristická nejen záhřevnými písčitými a sprašovými půdami, ale jež je také od dob krále Karla IV. spojena s burgundskými odrůdami vinné révy a zejména s bohatou vinařskou historií. Dnešní realita a rozvoj mělnického vinohradnictví a vinařství je nejenom pokračováním tohoto historického odkazu, ale i nástupem nových vinařských podniků, z nichž mezi nejperspektivnější patří Mělnické vinařství Kraus (www.vinarstvi-kraus.cz).

BRAND24

Producent
Tradici tohoto vinařství započal světově uznávaný odborník profesor Vilém Kraus, který se dodnes věnuje šlechtění nových odrůd vinné révy, a jeho syn docent Vilém Kraus. V 90. letech minulého století vznikl Vinařský dům Bakchus, zaměřený převážně na produkci sazenic révy vinné a výrobu sudových vín. Dnes pokračuje v této tradici nejmladší Vilém Kraus a navazuje na úspěšnou činnost svého děda a otce. Mělnické vinařství Kraus hospodaří na 30 hektarech vlastních vinic osázených zejména burgundskými odrůdami Pinot noir, Pinot gris, Pinot blanc a Chardonnay, bílými odrůdami Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Hibernal, Kerner a modrými odrůdami Modrý Portugal, Dornfelder a Zweigeltrebe. Přestože Mělnické vinařství Kraus nepůsobí na tuzemském trhu příliš dlouhou dobu, jeho produkce je pozoruhodná a řada vín již získala ocenění odborníků i uznání a oblibu milovníků kvalitního vína. Na jedinečnou kvalitu a osobitost produkovaných vín má pozitivní vliv vysoká odborná erudice rodiny Krausů a její bohaté zahraniční zkušenosti v oblasti biovinařství stejně jako velmi kvalitní polohy vinohradů s řadou rezistentních odrůd. Vedle klasických přívlastkových odrůdových vín jsou na trh úspěšně uváděna také vína označená jako zemská, z nichž si zasluhují pozornost jak cuvée burgundských bílých odrůd s obchodním názvem Enotrion, tak lehká, vysoce pitelná bílá a červená vína nazvaná Mělničina. Svěží styl v současné době produkovaných vín je orientován spíše do oblasti produktů určených ke spotřebě do dvou až tří let než vín určených pro dlouhodobé uložení, i když například řada velmi povedených ročníků Pinot noir je určitě na nejlepší cestě k tolik ceněným dlouhověkým burgundským vínům.
Náš tip
Enotrion 2007 – zemské víno, které je vytvořeno jako cuvée burgundských bílých odrůd Pinot blanc, Pinot gris a Chardonnay. Víno má velice elegantní, lehce nazlátlou barvu a velmi bohatou svěží ovocitou vůni. Přestože jde o poměrně tělnaté extraktivní víno, na patře působí vyrovnaně a lahodně, má pevnou strukturu a vyznačuje se dlouhým závěrem doprovázeným pestrou paletou hravých kyselinek. Rozhodně je to víno výjimečných vlastností, které je velmi pitelné jako mladé, přestože uložení po dobu jednoho nebo dvou let ještě umocní jeho již tak velmi harmonický projev. Na tuzemském trhu je toto originální a osobité víno dosažitelné za přijatelnou cenu například na www.k4w.cz .
Hodnocení: 88 bodů
Vzhled vína (max. 15) – 14
Vůně vína (max. 30) – 26
Chuť vína (max. 44) – 40
Celkový dojem (max. 11) – 8
Stupnice The Wine Spectators, 100–96 bodů mimořádné víno, 95–90 bodů nejlepší víno, 89–80 velmi dobré víno, 79–70 bodů průměrné víno, 69–60 bodů podprůměrné víno

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).