Menu Zavřít

Pohoda pod Židlí

29. 12. 2003
Autor: Euro.cz

Avizovaná sleva dodržena nebyla

Když se vydaří zimní den jako malovaný, není hezčí toulky nad procházku Kampou. Průzračně čirý, svěží až ostrý vzduch, monotónní šum vody a malebná kulisa do nového kabátu oděných domů, takovými kouzly obluzuje ostrov ty, kdo jej navštíví. Nedávno přibyl další důvod, proč v tato místa zavítat. Nově otevřené Sovovy mlýny a restaurace tam zřízená. Při prvé příležitosti jsem ji navštívil.
Jako první vás osloví bar, nevelký, leč noblesní. Podnik není plný, a tak si můžeme vybrat, kde pojíme. Kavárna je malá, moderně zařízená, se zlatavě vymalovaným stropem, jen lehce zvlněným drobnou, nehlubokou klenbou. Elegantní nábytek a zrcadlo na jedné ze stěn, místnost opticky zvětšující působí v ostrém světle, modelujícím plasticitu interiéru, vskutku útulně. My však usedáme v restauraci – je zřízena ve stylu příštího věku. Pod stropem zavěšená konzole osvětluje prostor „buzarem“ přes běl malby, červený průsvit směrem dolů má jen dekorativní charakter. Dobře založené „roštové“ stolky se zdají na velký oběd příliš malé, odpovídají velikostí spíše nábytku kavárenskému. Sedíce na příjemně tvarovaných židlích a obklopeni grafikami a malbami, cítíme lehkou dizonanci jen z omšelých pozinkových „futer“ – možná jsou mementem kalvárie, jíž prostory v povodni prošly.
Z nabídky vykrystalizují následující meníčka. Smažený kozí sýr s krutóny a trhaným salátem, candát s čabajkovou omáčkou a kapustou, kaštanové purée s jablky v karamelu, respektive Ceasar salát s kuřecím masem a dresinkem s ančovičkami, srnčí závitek se smetanovou houbovou omáčkou a máslovými noky a čerstvý pomerančovo-tvarohový dort. Objednané se vbrzku objevuje, pouštíme se do jídla a shledáváme první drobný nedostatek. Součástí prostření byl pouze masový příbor, na kuvér jsme tedy použili jediný založený nůž v dobré víře, že bude vyměněn. Nebyl, otíráme jej do ubrousku a vrháme se s jeho pomocí na předkrm.
Salát budí již napohled laskominy. Vyzývavě čerstvý, s krůpějemi vody na listech, útočí na zrak a jeho prostřednictvím na vyvolání chuti. Sýr, ležící přede mnou, je servírován stejně umně a s úkolem vzbudit touhu po dobrém soustu. Vedle dvou zlatistých terčíků se skvěje jakási skleněná vížka, plná trhaných listů různých salátů. Jednoduché, ale efektní aranžmá splnilo účel. Dostávám neodolatelnou chuť a vrhám se na elegantně komponovaný pokrm, abych jej zlikvidoval. Jsem potěšen tím, že kotouče barvy vycházejícího měsíce chutnají stejně báječně, jako vyhlížejí. Po nakrojení se objeví opalizující nažloutlá perleťově lesklá plocha, šířící příjemnou vůni. Ideální konzistence, důrazná, ne však všeopanující chuť, která tak báječně konvenuje s křupavými, aperitivně nahořklými variacemi chutí jednotlivých druhů salátu, zkrátka ten nejlepší úvod do příjemného prožitku.
Pozorný personál včas - ovšem nepříliš šťastně - debarasuje. Opět se děje to, co znamenám poněkolikáté. S použitým nádobím jde ze stolu i pečivový talířek a kuvér. Jsme zbaveni možnosti dopřát si k hlavnímu chodu kousek pečiva. Nicméně pohled na vystrojenou krmi dává na tuto lapálii zapomenout. Porce ryby, jimiž je obložen kopeček kapusty, světlounké a svérázně vonící, jsou uloženy kůží navrch, což zmnožuje pohledový efekt. Stříbrné pablesky odrážejícího se světla dohrávají zážitek pro oči strávníkovy. Po okraji je tato kompozice obležena divoce červenými loužičkami čabajkové omáčky. Nedočkavě vkládám první sousto do úst, dychtivě je převaluji sem a tam ve snaze objevit všechny přítomné valéry, které tato neobvyklá kombinace nabízí. Jak kapusta, tak hlavně čabajka mají originální a výraznou skladbu chutí. Nevím, jak s nimi dokáže srovnat krok jemné a ve výrazu delikátní maso sladkovodního dravce, jednoho z nejvyhledávanějších. Opravdu pečlivě upravená ryba, sama o sobě lahůdka, však přece jen na své partnery nestačila. Dokázala ještě tak držet krok s originální chutí použité zeleniny, ovšem za ohnivým uherským výrazem klobásy zaostávala. Z místa odnaproti se však ozývá jen pochvalné broukání, kolega kvituje souhru mezi masem, náplní a rafinovanou jemností omáčky. Dezerty, zcela v rámci pokrmů předchozích, potvrzují pověst o výtečné kuchyni s patrnou snahou o chuťový experiment. Dovedly nás k sytosti a blaženosti.
2018,- Kč je - přes všechna škobrtnutí v obsluze - zcela akceptovatelná cena. A to i za situace, že v lístku avízovaná desetiprocentní sleva při konzumaci nad tisíc korun se jaksi nedostavila.

Restaurant & Caffe Sovovy mlýny
U Sovových mlýnů 2, 118 00 Praha 1 - Kampa
Tel.: +420 257 535 900, fax: +420 257 535 902
e-mail: sovovymlyny@sovovymlyny.co
http: www.sovovymlyny.com
Otevírací doba: denně 11:00 – 22:00
počet míst: restaurace 70, kavárna 25, v létě terasa na navigaci 150
kuchyně: mezinárodní s podílem moderní české
Platební karty: všechny běžné, elektronické i embosované
Jídelní lístek: čeština, angličtina
Jazyková vybavenost personálu: angličtina
Původ nabízených vín: Česká republika, Francie, Itálie

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 9 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 7 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 19 bodů z 20

Celkem: 51 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku:
Lososové trio (pečený losos s hráškovým pyré, lososový závitek na trhaném salátu
a marinovaný losos s okurkovo-rajčatovým salátem Kč 245,-
Staročeská bramboračka Kč 60,-
Pečená treska na hráškovém pyré s confitovanými česneky Kč 350,-
Mušle „IMPERIAL“ dušené na víně podávané s pečeným toastem Kč 285,-
Králičí hřbet balený ve slanině s omáčkou z hořčičných semínek,
restovanou zeleninou a novými brambory Kč 295,-
Confitované husí stehno s jablečným červeným zelím a žemlovými knedlíčky Kč 490,-
Kančí hřbet s brusinkovou omáčkou a špatzlemi Kč 395,-
Čokoládová bomba s višněmi Kč 145,-

BRAND24

Výběr z vinného lístku:
Piper Heidsieck, brut Kč 1990,-
Ryzlink rýnský, 2000, pozdní sběr, 0,75 Kč 315,-
Chablis, 2001, Burgundsko, 0,75 Kč 500,-
Svatovavřinecké, 2000, výběr z hroznů, Víno Marcinčák, Mikulov, 0,75 Kč 400,-
Gevrey Chambertin, 1998, Burgundsko 0,75 Kč 1100,- Annanone, Monte Olmi, 1999, Veneto, 0,75 Kč 2500,-

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).