Menu Zavřít

Podvodníci chtěli přes sto milionů

5. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Pojistný trh

Čtyřiadvacetiletý student vysoké školy si letos v únoru nechal pojistit byt. Odjel do zahraničí a po návratu nahlásil pojišťovně vykradený byt. Uvedl, že mu zmizely dvě soupravy nádobí za více než sedmdesát tisíc korun, dva hodnotné notebooky, horské kolo za 37 tisíc korun i drahá elektronika. Kromě toho prý rovněž postrádal kožené bundy, norkový kožich, laserovou kopírku a mobilní klimatizaci. Pojišťovně se ovšem mladíkův příběh nezdál a případ skončil u soudu. Řada svědků výpověď potvrdila. Nebýt bývalé přítelkyně, která uvedla, že řada věcí v bytě nikdy nebyla, podvod by vyšel.
Přesně tak popisuje klasický příklad podvodného jednání Česká pojišťovna. A dodává, že za letošní první tři měsíce roku odhalila tolik podvodů jako loni za půl roku. Společnost tak ušetřila téměř sto milionů korun při 353 kauzách. „Více než polovina případů se týkala pojištění motorových vozidel a pojištění majetku,“ řekl mluvčí pojišťovny Václav Bálek.
O desítky procent se zvedly statistiky o pojistných podvodech za první čtvrtletí také pojišťovně Kooperativa. Ta díky včasnému odhalení ušetřila třicet milionů korun. Častější snahu obelhat pojišťovnu potvrdily i Allianz či Uniqa. Nárůst vysvětlují pojišťováci třemi zásadními vlivy. Kromě toho, že se daří takové jednání odhalovat, jsou podvodníci pilnější a neváhají páchat podvody opravdu ve velkém. Třetím důvodem je pak vichřice, která se Českem přehnala začátkem roku. „Každá živelní pohroma zvedne počet pokusů o podvod,“ konstatoval Bálek. Podle něj prý celosvětově čtrnáct procent případů, které lidé hlásí pojišťovnám, jsou pojistné podvody. A pokud jde o motoristy, tam prý podvádí dokonce více než třetina pojištěných.
Popsané jednání je přitom trestným činem. Podle právníků za něj hrozí až dva roky vězení. Pokud ale škoda dosáhne půl milionu korun, sazba se zvyšuje na osm let. Přesáhne-li pět milionů, může si podfukář odsedět i dvanáct let.

TABULKA
Podfuky: kde a za kolik
(Čísla jsou v milionech a vyjadřují, kolik pojišťovna ušetřila odhalením podvodníka)
střední Čechy 33
Praha 24
východní Čechy 14
Pramen: Česká pojišťovna

BRAND24

BOX
Proč roste počet podvodů?
Daří se je odhalovat
Podvodníci ztratili ostych a jednají „ve velkém“
Vichřice Emma
Pramen: pojišťovny

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).