Menu Zavřít

Podporuj moravské vinaře, pij rumunské víno

3. 8. 2015
Autor: Euro

Už se zdálo, že ministr zemědělství a první místopředseda lidovců Marian Jurečka udělá ve své funkci i něco nepopulistického, co nás všechny nestojí spoustu peněz, a zakáže prodej zahraničního sudového vína. To je sice pro jisté moravské vinaře zlatý důl, stát však ročně kvůli podvodům s ním přichází o miliardy korun. Navíc se někdo brzy těmito pančovanými patoky otráví podobně jako metanolem.

Jurečka možnost plošného zákazu nejdřív skutečně oznámil, přinejmenším téměř: z jeho ministerstva o tom „unikla“ na veřejnost informace, k níž se nikdo nehlásil tak dlouho, až jí mnozí začali věřit. Tak se to v politice stává.

Jenže pak se začaly dít věci. Lobby vinařů, kteří na zahraničních sudovkách vydělávají velké peníze, pohrozila, že jejich zákaz zničí domácí vinařstí i mnohé vinotéky, a ambiciózní ministr, jenž se rád natáčí na traktoru, do TV studia chodí s mlékem a volební hlasy sbírá právě mezi moravskými zemědělci, zařadil zpátečku.

Nejdřív řekl, že místo plošného zákazu se zahraniční sudové víno bude smět prodávat pouze v tzv. bag-in-boxech na jedno použití – rozuměj naplnění. Načež se hned ukázala vynalézavost zlatých českých ručiček, když se na webu objevily návody, jak bag-in-boxy plnit donekonečna podobně jako demižon.

Jurečku to ale neodradilo – naopak. Nedávno oznámil, že se zahraniční sudové víno bude smět prodávat i v sudech, ty se ale kvůli zamezení podvodům budou různě páskovat a označovat. Ani se nedivím, že když to v TV oznamoval, vypadal, jako když nevěří vlastním slovům.

Dvě teorie

Ostatně všechny tuzemské vinaře tím upřímně rozesmál, je-li smíchem i brek. Ti, co na zahraničních sudovkách vydělávají, se smáli proto, že budou stejně vydělávat i dál; ti, co prodávají pouze svou vlastní produkci, se pro změnu smáli tomu, jak se bude podvádět dál a na jejich účet budou vydělávat jiní. Nic totiž poctivé české vinaře neničí tak jako právě dovoz a prodej laciných zahraničních patoků.

Což je velká ironie. Dva hlavní argumenty vinařské lobby bojující za zahraniční sudové víno se totiž opírají hlavně o dvě teorie, jednu horší než druhou. Tou první je, jak to že chce stát trestat pouze prodejce sudového vína, když se hojně podvádí i s tím lahvovým? To je sice smutná pravda, faktem ale je, že víc se podvádí se sudovkami. A vždycky někdo musí být první, ne?

Je to stejný argument, jako kdyby se trojnásobný vrah hájil tím, že ho stát nemůže trestat, když zatím nepotrestali dvojnásobného vraha. Řekněme, že svět prostě není fér.

Druhá teorie prodejců zahraničních sudovek je ještě horší: podle nich zákaz prodeje dovezeného sudového zničí české vinařství. De facto vlastně říkají následující: pij rumunské sudové víno, podpoříš tím moravské vinaře. Mám pocit, že někdo tady vypil rumunského vína až moc!

eurokomentáře


Čtěte další komentáře autora:

Mediální magnát Babiš vyčítá ministrům, že chtějí být v médiích

Hlídej svého uprchlíka

BRAND24

EU (zřejmě) nepomůže Řekům… s drachmou

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).