Menu Zavřít

Podpora pouze politická

17. 6. 2005
Autor: Euro.cz

SK Slavia Praha ing.

BRAND24

PRAHA (try, bor) - Výstavba nového stadionu fotbalové Slavie v pražském Edenu se dočkala oficiální podpory Městské části Praha 10. Starosta Milan Richter minulou středu podepsal prohlášení o podpoře záměru výstavby městského fotbalového stadionu. Slavia při té příležitosti poprvé představila jako poradce firmu Key Investmens, která má za úkol vyřešit model financování stavby. Na její návrh čeká i úřad Prahy 10, jehož rada se usnesla, že na základě doporučení společnosti stanoví konkrétní formu pomoci projektu.
Městská část podpoří výstavbu slávistického stadionu zatím pouze „politicky“. Finančně je ochotna vstoupit do projektu pouze tehdy, dohodne-li se SK Slavia na společném hřišti s Bohemians. Radní Prahy 10 Tomáš Hrdlička uvedl, že v tom případě by úřad na pozemcích Bohemians a sousedících městských připravil plán výstavby zhruba 250 bytů a administrativně obchodní budovy. Zisk, který má dosáhnout zhruba 200 milionů korun, by vložili do výstavby stadionu. SK Slavia tvrdí, že projekt společného stadionu není mrtvý a je ochotna o něm jednat.
Hrdlička však nepředpokládá, že by se podařilo nalézt rychlé řešení. Jednání komplikují ještě ne úplně dořešené pozemkové vztahy i finanční situace Bohemians. Pozemky pod stadiony vlastní tělovýchovné jednoty a kluby je mají v dlouhodobém nájmu a na část slávistických parcel uplatňuje restituční nárok rodina Colloredo-Mansfeld.
Slavia má pro výstavbu stadionu vyřízena všechna povolení a dokonce už byly provedeny přípravné práce. Stadion má stát zhruba 1,25 miliardy korun. „Od počátku výstavby po výkop na hřišti potřebujeme 18 měsíců,“ tvrdí šéf Slavie Vladimír Leška. Audit projektu stadionu v Edenu z dílny architekta Martina Kotíka z atelieu Omicron -K dokončily loni v září společnosti Linklaters a Jones Lang LaSalle. Analýza potvrdila návratnost vložené investice do patnácti let.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).