Menu Zavřít

Podíl chce koupit i Carbounion Bohemia

9. 9. 2011
Autor: Euro.cz

Plzeňská teplárenská

BRAND24

Fronta zájemců o koupi podílu v Plzeňské teplárenské se rozrůstá. „Rozhodli jsme se podat společnou nabídku na koupi podílu v této firmě,“ potvrdil týdeníku Euro majitel společnosti Carbounion Bohemia Petr Paukner. Jeho partnerem v soutěži bude Sokolovská uhelná v čele se svým největším akcionářem Petrem Štěpánkem.
Společná nabídka vychází z toho, že Plzeňská teplárenská má uzavřenu smlouvu na dodávky uhlí do 1. ledna roku 2012. „Nabízíme desetiletý kontrakt na uhlí za přijatelné ceny výměnou za to, že si budeme moci koupit ve společnosti blokační 34procentní podíl,“ upozornil Paukner. Předložená nabídka platí do konce letošního října. Plzeňská teplárenská je na uhlí ze Sokolovské uhelné životně závislá, protože na tento typ paliva má uzpůsobeno spalovací zařízení. Pokud by chtěla přejít na jiný typ uhlí, musela by investovat desítky až stovky milionů korun do technických úprav.
Uskupení Carbounion Bohemia a Sokolovská uhelná není jediné, kdo se o vstup do Plzeňské teplárenské uchází. Mezi dalšími zájemci jsou i Energetický a průmyslový holding, společnost Czech Coal ovládaná finančníkem Pavlem Tykačem či Severočeské doly. Posledně zmíněná firma patří energetickému koncernu ČEZ.
Vedení města Plzně, které teplárenskou firmu ovládá, ještě počátkem roku tvrdilo, že prodávat nic nehodlá. Dle informací týdeníku Euro ale před několika měsíci najalo poradenskou firmu, která má za úkol posoudit předložené nabídky. „Náhled na případný vstup investora se postupně mění,“ dodal dobře informovaný zdroj.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).