Menu Zavřít

Podepsané Galileo

27. 1. 2012
Autor: Euro.cz

Kosmický průmysl

BRAND24

Po pětiletém úsilí České republiky se Praha stala sídlem Evropské agentury pro dohled nad globálními navigačními satelitními systémy GSA. Stalo se tak stvrzením hostitelské smlouvy, kterou v pátek podepsali ředitel agentury Carlos des Dorides a ministr dopravy Pavel Dobeš během konference o budoucím využití systému.
Budova pro centrálu GSA v bývalém sídle Konsolidační agentury v pražských Holešovicích bude podle ministra Dobeše připravena od května letošního roku, poté by mělo proběhnout stěhování z provizorních prostor v Bruselu. Des Dorides oznámil podřízeným, že práce z Prahy oficiálně začne prvního září.
Podepsaná smlouva řeší nejen status agentury v Česku, ale i otázky diplomatických imunit, bezpečnosti zaměstnanců i agentury, kde se v některých oblastech pracuje v utajeném režimu. GSA zajišťuje bezpečnostní akreditace, certifikace systému a jeho součástí, odpovídá za marketing a komercionalizaci Galilea a vydává koncese k provozu systému i poskytování souvisejících služeb. Do Prahy tak po začátku fungování agentury bude muset přijet každý, kdo chce mít s evropským družicovým systémem cokoli společného.
Své první družice vypustil GSA na oběžnou dráhu loni v říjnu. Od roku 2014 by už mělo Zemi obíhat osmnáct družic z celkem 30 plánovaných. Systém začne nabízet bezplatnou navigaci pro motoristy, přesnější, než je americký systém GPS. Signál se bude využívat i pro pátrací a záchranné akce nebo i jako kódovaná služba pro zajištění bezpečnostních úkolů státu.
Evropská unie má do roku 2014 vynaložit na přípravy a provoz systému zhruba pět miliard eur. V dalším rozpočtovém období se počítá s investicí sedmi miliard eur. Kromě stavby a vypouštění družic se do toho počítají i náklady na údržbu systému.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).