Menu Zavřít

Pod vlivem metra

4. 1. 2002
Autor: Euro.cz

Stavební pozemky

BRAND24

PRAHA (men) - Ceny stavebních pozemků v Praze se letos zvýší. Od nového roku platí aktualizovaná cenová mapa, která je sestavena na základě skutečných částek, které se platí při transakcích s pozemky. I když není pro prodávající ani kupující závazná, slouží jako podklad při obchodních jednáních.
Na základě více než dvou tisíc prodejů pozemků, které byly v Praze uskutečněny v letech 2000 až 2001, byly stanoveny průměrné, minimální a maximální ceny. Ve vnitřní Praze se ceny pozemků za metr čtvereční pohybují od 480 korun do 38 tisíc. Průměrná cena je 3530 korun. V okrajových částech je rozpětí od 370 do 7700 korun, průměrná cena 2090 korun.
Zvlášť byly oceněny vybrané pozemky v nejužším centru Prahy. Jejich průměrná hodnota za metr čtvereční se podle polohy pohybuje od 21 tisíc do 53 tisíc korun.
Z analýzy, kterou vypracoval pražský magistrát, vyplývá, že situace na pražském trhu s pozemky je s ostatními městy srovnatelná jen v určitých segmentech, například u pozemků určených k výstavbě objektů průmyslového charakteru. Počet obchodů s pozemky určenými pro bydlení a komerční využití v Praze neustále roste. Významným fenoménem, který ovlivňuje cenu stavebních parcel je vzdálenost od stanic metra.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).