Menu Zavřít

Pod tíhou moci

13. 2. 2006
Autor: Euro.cz

Podnik se při vší snaze stále nevymanil ze stínu minulosti

Monstrózní budova budící respekt, která nám byla víceméně infikována díky někdejšímu bratrství se zemí, kde podobné stavby rostly coby odkazy moci a přepychu, prošla v porevolučním čase mnohými změnami a stala se součástí známého hotelového řetězce. K hotelu patří restaurace, mají ji tedy pochopitelně i zde - lépe řečeno restaurací několik. Vlajkovou lodí hotelové gastronomie v pražském Crowne Plaza hotelu je restaurant Harvest. Umístěn v mezaninu hotelu je pro pasant svým způsobem těžko dostupný. Protože jsem o tomto podniku neslyšel nižádnou referenci, vydal jsem se do Podbaby Harvest vyzkoušet.
Stoupám po koberci pokrytém schodišti, kde by snad projel sentinel, vzhůru ke vstupu do restaurace. Než jsem mohl podlehnout podivné „interní“ agorafobii, jsem odchycen příjemnou maître d´hôtel, vysvlečen ze svrchníku a usazen u malého stolku v příjemném, sluncem prozářeném křídle sálu. Restaurace je teutonsky mohutná, širokánské překlady na stropě, ještě širší sloupy, rozmístěné v prostoru, to vše jako by s radostí předalo tíži celé stavby na moje bedra a já se maně krčím hlouběji do židle. A pomaloučku začínám vnímat snahu, která vedla k maximálnímu odlehčení interiéru. Pestré závěsy, světlé prostření, jen málo intenzivní barvy stěn společně s černozlatým kobercem, živě polstrovaným mobiliářem a mnoha svítidly před každým z oken dodávají prostoře na lehkosti. Olbřímí, řádně přerostlým ananasům podobné lustry se však umlčet nedají a s přezíravou září šíří lokálem moloch moci, která podobné objekty světu nadělila.
Odpoutávám se od nejednoznačného vlivu prostředí a v nabídce jídel hledám to své. Sortiment není široký, ale čistě laděný přes těstoviny, ryby, lehká masa až ke steakové klasice. Stále trochu pod dojmem toho, že jako Atlas budu nucen podepřít alespoň načas k nebi se tyčící věž, volím nedietní variantu. Jedva odkládám jídelník, jako duch se přede mnou zjevuje číšník, přebírá objednávku a mizí tak tajemně, jako se objevil. Stejně rychle je zpět s polévkou, jíž zahajuji zdejší „gambit“. Houbový bujón se žampionovými knedlíčky, zeleninou a kousky kuřecího masa, dochucený suchým sherry zůstává jak vzhledem, tak i chutí něco dlužen honosnému názvu. V zlatavém jezírku, pokrytém lesklými očky tuku se jako líné ryby ve vyhřáté hladině povalují kousky karotky, u dna se v hejno kupí čtverečky masa a nad hladinu ční krémové, vrásčité „pemzové“ hřbety noků. Chuťový akord je lehce rozladěný, vývar sám nijak výrazně nenabízí tóny hub, avizovaných v názvu. Jeho dominantou je lehce navinulý výraz, který dosladka naladí sousto karotky. Celek zvedá jadrný, zemitý projev knedlíčků, kde se naopak part rašeliny a tlejícího listí, který umí poskytnout snad jen žampion, zmocňuje celého spektra chutí a vede je nekompromisně k důraznému, přidrzlému, ale vcelku příjemnému konci. Bez knedlíčků ovšem polévka postrádá tah, je trochu fádní. Ani kostičky kuřecího masa nepromluvily do celkové aranže vážným slovem. Byly bez chuti, tuhé a vláknité.
Ihned po odložení lžíce jsem virtuózně „zdebarasován“ a vzápětí je mi servírován hlavní chod. Basturma, tedy soté z hovězí svíčkové na kari s olivami, tak byla prezentována, byl pokrm zvláštního ražení. Háďátka připomínající proužky masa tonou v temně okrové omáčce a mezi nimi semtam vzlíná vzhůru tu černý kroužek olivy, onde zase fáborka papriky či zelená snítka pažitky. Uprostřed trůní alabastrový válcovitý ostrov z drobných zrnek rýže a na jeho vrcholku rudá standarta z pásku čerstvé červené papriky. Maso je tentokrát upraveno přesně tak, aby zprvu lehce vzdorovalo tlaku čelistí, potom se ale s lehkým zapružením poddalo a vzápětí se začalo rozplývat na jazyku. Nebylo nijak výrazně kořeněné, záměrně, chuťovou parádu spolehlivě obstarala šťáva. Postavená na netradiční, prazvláštní ostře hladivé a důrazně kořenité chuti kari, rozhojněná o stejně neobvyklý, svérázný projev černých oliv a zpestřená živou, mladistvou chutí papriky objala maso a vnesla k jeho prosté živočišné notě širokou škálu chutí. Dobře komponovaná chuť s neobvyklou skladbou byla lehce utlumena rýží, ale jen tolik, aby její důraz nezašel do přílišné, až agresivní razance.
Poté jsem byl opět bryskně „ošetřen“. Personál se vyznačoval profesionalitou, v podnicích této třídy vlastně očekávanou. Ovšem jako koření přidali do svého projevu malou, nevtíravou špetičku vstřícnosti a lidskosti. Nechal jsem se přemluvit k dezertu a dobře jsem udělal. Citronová pěna s limetkou, podávaná s rybízovou omáčkou a čokoládovou tyčinkou, byla už napohled vydařeným číslem. Na nízkém soklu těsta se vzpínal kužel bělavé pěny jehož „frizúru“ tvořil do osmy srolovaný plázek limetky, lístek čerstvé máty a jako kostěný hřeben držící celý ten bohatý „drdol“ čokoládová mřížka. Tyčinku nahradil jiný objekt, čtverec s kruhovým otvorem z tmavé a světlé čokolády. Celá pitoreskní věž byla obkroužena stružkou růžovočervené vazké omáčky z rybízu, na niž byly „navlečeny“ tři duté koule - opět z čokolády, tentokrát bílé. Přesně tak „kabaretně“, jak krmě vyhlížela, i chutnala. Svíravou, lákající chuť citronu, uhlazenou bílou čokoládou a naopak trochu dohořka laděnou mřížkou čokolády tmavé, akcentovala nezvyklá, sladce ostrá, dravá rybízová nota. Nebylo to až tolik dietní, jak jsem si zprvu myslel, ale příjemně odlehčující s digestivním projevem.
Účtovaná suma 940 korun mi tentokrát, přes všechnu ochotu obsluhy a snahu kuchařovu, přišla neúměrná prožitku. Za vším bylo latentně cítit, že se podnik při vší snaze nevymanil ze stínu minulosti. Ostatně, otisk razítka na účtence, který inzeruje dávno již neexistující hotel International, je toho malým důkazem.

Value for Money 7/10
+ příjemná míra profesionality a vstřícnosti
- stahování stolů před pauzou za přítomnosti hostí

Harvest Restaurant Crowne Plaza Hotel Praha
Koulova 15, 160 45 Praha 6
tel.: +420 296 537 111, fax: +420 296 537 847
e-mail : hotel@crowneplaza.cz, www.crowneplaza.com

  • Otevírací doba: Po-Ne 6.00-15.00 a 18.00-23.00
  • Počet míst: restaurace 90, salonek 30
  • Druh kuchyně: mezinárodní
  • Přijímané platební karty: všechny obvyklé
  • Jídelní lístek: čeština, angličtina, němčina
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina
  • Země původu nabízených vín: Česko, Francie, Chile, Itálie, JAR, Rakousko, Španělsko, USA

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 9 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 17 bodů z 20

Celkem: 52 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku:
Zeleninový salát Capricciosa s vařenými vejci a ančovičkami 190 Kč
Polévka z darů moře ochucená suchým sherry 180 Kč
Černé špagety s restovanými kousky tuňáka a zeleniny podávané s čerstvým strouhaným parmazánem 340 Kč
Modrohlav na červeném pepři s grilovanou krevetou, cuketou a domácími bylinkovými noky 390 Kč
Grilovaný hovězí steak v anglické slanině, podávaný na paprikové cuketě, se smetanovým bramborem a omáčkou Bernaise 520 Kč
Kuřecí prsa pečená v parmské šunce, plněná bylinkovým sýrem, podávaná s mandlovou brokolicí a parmazánovým rizotem 340 Kč
Grilovaný halibut na šafránové omáčce s gratinovaným bramborem a karotkovou brokolicí 420 Kč
Na rozmarýnu pečené novozélandské jehněčí kotletky, podávané s česnekovým bramborem a růžičkovou bruselskou kapustou 620 Kč
Teplý tvarohový závin plněný lesními plody s vanilkovou omáčkou 170 Kč

BRAND24

Výběr z vinného lístku:
0,75 l Bohemia Sekt brut 600 Kč
0,75 l Veltlínské zelené 2004, Neoklas Šardice 510 Kč
0,75 Pinot Grigio 2004, Friuli, Cabert 630 Kč
0,75 l Sauvignon Blanc 2004, Paarl, Landskroon 630 Kč
0,75 l Grand Ardeche Chardonnay 2002, Ardeche, L. Latour 690 Kč
0,75 l Weissburgunder 2003, Burgenland, Weingut Melitta & Mathias Leitner 720 Kč
0,75 l Cuvée Magali rosé 2004, Cotes du Provence, A. Combard 630 Kč
0,75 l Frankovka 2004, Patria Kobylí na Moravě 510 Kč
0,75 l Paralelle 45 rouge 2003, Rhone, Paul Jaboulet Ainé 690 Kč
0,75 l Crianza, Marqués de Cáceres 2001, Rioja, Marqués de Cáceres 720 Kč
0,75 l Wiener Trilogie 2003, Weingut Weininger, Wien 750 Kč
0,75 l Martialis de Fourtet, 2. víno Clos-Fourtet - St.-Emilion (1er G.C.C.) 1350 Kč

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).