Menu Zavřít

Pod praporem velkého Z

31. 3. 2014
Autor: Redakce

Zemanovci už nejsou Zemanovci a poslední písmeno ze zkratky SPOZ bude na přání prezidenta, který dal partaji jméno i tvář, nemilosrdně vymazáno. Z pohledu Miloše Zemana je to logické – strana, kterou prostřednictvím několika ministrů procpal loni do vlády, už mu k ničemu není, a tak se s ní nemíní zahazovat.

Ti šikovnější „spozáci“ si dávno našli nový flek a zbývající, reprezentovaní novým předsedou Janem Velebou, se pohybují někde mezi truchlením za milovaným vůdcem a fašizující mystikou národa. Jak jinak si vysvětlil Velebovo volání po „zdravém národě“, jehož kořenem bude jazyk a půda?

SPO(Z) se může zapsat do dlouhého seznamu partají, pro něž byla záštita prezidenta polibkem smrti. Vzpomeňme jen na US-DEU, Cestu změny nebo Zelené (Havel) a „autenticky pravicové“ projekty, které zazdil Václav Klaus. Od Strany svobodných občanů až po poslední výstřel Jany Bobošíkové v podobě formace Hlavu vzhůru.

Zajímavé je, že ačkoliv partaje symbolicky „políbené“ hlavou státu končí na smetišti dějin, myšlenkové typy zůstávají. Havel měl a má jako homo politicus plejádu sympatizantů a následovníků.

A lidí stejně umanutých, arogantních a neschopných o věcech debatovat, jako to (ne)dělával Václav Klaus, se v české politice také motá dost. Jen těch „zemanistů“ se zrovna neurodilo. Protože počítat do nich Zemanovce by byla urážka hlavy státu.

Rychlé tužky Miloše Zemana nikdy příliš nešetřily. A právě proto kvitují, že se prezident velkého Z rituálně zbavil. Pouhá myšlenka, že by jeho prapor měli třímat lidé Velebova myšlenkového obzoru, je věru falešná a prázdná.


Čtěte další články od autora:

Opravdu kyselé prozření

Marx na Krymu

BRAND24

Každý svého Ukrajince

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).