Menu Zavřít

Počítač v kapse

16. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Flash paměti mohou sloužit i jinak než jen jako přenosná média

V Česku už nebude mnoho lidí, kteří by v životě neviděli USB klíčenku. Tedy věc, která obsahuje různě velkou flash paměť a k počítači se připojuje pomocí portu USB. Je možné na ni ukládat a přenášet libovolné soubory – dokumenty, tabulky, prezentace, hudbu, fotky i video, zkrátka cokoliv, včetně oblíbených programů. Ty pak není nutné na cizím počítači instalovat či s nimi dělat cokoliv jiného. Stačí je spustit přímo z klíčenky.
Výhody jsou jasné. Ne každý má stejné preference a tak může pro stejné činnosti používat zcela odlišné programové vybavení. Vznikají situace, kdy člověk sedne k jinému počítači než obvykle a zjistí, že k pohodlné práci mu chybí tohle, tamto, toto pro změnu má raději v jiné verzi nebo konfiguraci. Řešení je snadné. I na relativně malé USB klíčence může kdokoliv nosit základní programové vybavení v takové konfiguraci, na kterou je zvyklý. Oproti tomu je opravdu nutné dávat pozor na to, koho ke svému počítači pouštíte. Jak doma díky testům antivirových a firewallových aplikací na této stránce, tak i ve firmě jsou počítače většinou dobře zabezpečené proti útoku zvenčí, avšak přístup přes nechráněné USB je jednou z nejsnazších cest, jak i poměrně málo zkušený cracker může napáchat velké škody. Připojení přes USB je totiž většinou již uvnitř prostoru, kde se vesměs jakékoliv aktivity považují za bezpečné, potenciální útočníci přece neproniknou vstupní ochranou za tak drahé peníze, že.
Pro nevinné účely usnadnění práce se dá na internetu najít několik předpřipravených sad programů, často upravených tak, aby zabíraly co nejméně místa a své konfigurace a změny zapisovaly primárně na USB, nikoliv do systémových registrů Windows. Sady obsahují poměrně širokou nabídku aplikací, v podstatě lze říci, že na klíčence budete nosit celý svůj počítač. Je také vhodné zakoupit takzvanou U3 klíčenku. Rozdíl spočívá v tom, že oproti obyčejné USB klíčence obsahuje U3 vlastní platformu, která umožňuje spouštění software, upraveného právě pro tento způsob použití. Jde to i bez oné platformy, avšak nabídka dostupných aplikací bude užší.
Základem pro vytvoření funkční klíčenky je určitě vhodný kancelářský balík. Ideální volbou je Portable OpenOffice.org, optimalizovaný pro spouštění z flash disku. Nabízí všechny základní programy včetně textového a tabulkového procesoru v téže podobě jako klasický již dříve testovaný OpenOffice.org. Přístup na internet lze řešit aplikací Portable Firefox, Opera@USB a kdo je zvyklý na microsoftí Internet Explorer, může využít kvalitní nadstavby pojmenované Maxthon. Výhodou přístupu na internet prostřednictvím aplikace na USB klíčence je také to, že po procházení stránek nezůstanou v počítači žádné stopy. Poštu z mailserverů lze stahovat a administrovat prostřednictvím také již testovaného klienta Mozilla Thunderbird. Z internetových kecálků je vhodná například Portable Miranda IM, která podporuje kromě ICQ i spoustu dalších komunikačních protokolů. Kdo se neobejde bez souborového manažera, má k dispozici například FreeCommander Portable. Možné je i vypalování díky přenosné verzi již dříve testovaného programu DeepBurner Free, opět s dovětkem Portable. Hudbu zvládnou přehrát například Foobar, či Portable Winamp, a video zase Portable VLC Media Player či MPlayer Portable. Většina popisovaného softwaru prošla již redakčním testem týdeníku EURO. Od testovaných verzí se nijak neliší, změny pro pohodlné užití na klíčence proběhly v drtivé většině případů „pod povrchem“. Pro plynulý chod aplikací je však nutné zakoupit také co nejrychlejší klíčenku.

tabulka
USB stokrát jinak
klíčenka: SanDisk Cruzer Titanium U3 2GB
cena 476,- s DPH
aplikace:
Portable OpenOffice.org: www.openoffice.cz/
Portable Firefox: www.czilla.cz
Opera@USB: opera.unas.cz/cz_usb_opera.htm
Maxthon: www.maxthon.com
Thunderbird: www.czilla.z
Portable Miranda IM: portableapps.com/apps/internet/miranda_portable
FreeCommander Portable: www.freecommander.com
DeepBurner Free Portable: www.deepburner.com
Foobar: www.foobar.com
Portable Winamp: www.winamp.com

klady:
zdarma
kdekoliv dostupné

BRAND24

zápory
pozor na bezpečnost

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).