Menu Zavřít

Pochybnosti o tendrech trvají

20. 8. 2010
Autor: Euro.cz

Lesy ČR

BRAND24

Místo desetiletého lesnického veletendru za šestnáct miliard, jehož zrušení na jaře podpořila i Poslanecká sněmovna, se bude v Lesích ČR příští rok provizorně těžit a zalesňovat na základě jednoročního výběrového řízení. Získaný čas před vypsáním dlouhodobých tendrů má být dle ministra zemědělství Ivana Fuksy a generálního ředitele Lesů ČR Svatopluka Sýkory věnován hledání odpovědí na tři strategické otázky: Má obchodovat se dřevem státní podnik, nebo soukromé společnosti? Má být spojena, nebo oddělena péče o les a těžba dřeva? Podle jakých kritérií mají být rozdělovány zakázky na těžbu?
Jakkoli to vzbuzuje dojem, že je čas na diskuse, o většině otázek je už teď rozhodnuto. Jednoroční tendr utne současnou praxi, že polovinu vytěženého dřeva prodávají na takzvaném odvozním místě Lesy ČR a polovinu samy těžební společnosti. Příští rok prodají lesníci dříví společnostem takzvaně u pařezu a veškeré obchodování bude už ležet jen a jen na těžebních společnostech. Státní prodej vyvzdorovaný bývalým ministrem Petrem Gandalovičem proti názorové většině tím končí. A to ve chvíli, kdy už začal spolehlivě fungovat. Obnovovat jej po roce provizorního tendru se zdá být nesmyslná představa. Tak jakápak strategická otázka?
Místo současných 257 obhospodařovaných lesních celků bude v soutěži pouze 108 zvětšených celků, čímž se roční provizorium svým pojetím přibližuje zamítnutému jarnímu tendru. To výrazně snižuje šance malých a středních firem. Rozhodujícím kritériem bude především nabídnutá cena. Kritikům chybí v podmínkách tendru jistota, že soutěžící disponuje potřebnými kapacitami a zaměstnanci – to kvůli zaměstnanosti zdejších občanů. Představitelé dřevozpracujícího průmyslu mají obavy, že velcí těžaři neposkytnou dost suroviny menším pilám a provozům atd.
Pozornost je třeba věnovat i rozhodnutí Lesů ČR zvýšit těžbu na úroveň přirozeného přírůstku. Tedy kácet tolik dřeva, kolik ho přiroste. Výrobně technický ředitel Lesů ČR Vladimír Krchov ovšem týdeník EURO ujistil, že není třeba se znepokojovat. Státní podnik hodlá za každou cenu dodržovat ustanovení lesního hospodářského plánu. Navíc národní inventarizace lesů ukázala vyšší zásoby dříví, než vychází ze zmíněného plánu. Podle Krchova je roční přírůstek 21 milionů metrů krychlových, tedy osm kubíků na hektar každý rok. Přičemž loni se vytěžilo pouze 5,9 kubíku na hektar, předloni 6,3 kubíku a rovněž v kalamitním roce se vytěžilo míň, než ročně přiroste – 6,7 kubíku na hektar. Krchov se zaručuje: „V lesích obhospodařovaných státním podnikem přirůstá více dříví, než se vytěží.“

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).