Menu Zavřít

Po čtyřicáté u Ústavního soudu

2. 10. 2009
Autor: Euro.cz

Regulace nájemného

BRAND24

Již čtyřicátou stížnost na regulaci nájemného projednával na začátku září Ústavní soud (ÚS). Případ zatím nebyl ukončen, podle Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí v ČR (OSMD) je možné očekávat stejné rozhodnutí jako v předešlých kauzách, tedy konstatování, že bylo porušeno ústavní právo stěžovatele.
Podobně jako jiní majitelé nemovitostí, i v tomto posledním případě poukazoval vlastník na to, že jeho žalobu ohledně náhrady za regulaci nájemného obecné soudy zamítly. ÚS však pokaždé podobné rozsudky zrušil. „Od roku 2000 nedošlo na základě předešlých nálezů ÚS k potřebným změnám legislativy, které by respektovala i rozhodovací praxe obecných soudů,“ říká tisková mluvčí OSMD Aneta Červenková. „Žádnému majiteli domu se tak nedostalo od státu jakékoli náhrady a situace donutila majitele, aby podali dosud největší žalobu k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku,“ dodává Červenková.
ÚS se opakovaně zastal majitelů nájemních domů a potvrdil, že pronajímatelé mají nárok na specifickou náhradu od státu za nucené omezení vlastnického práva. ÚS ve svých rozsudcích apeloval na obecné soudy, ty ale jeho nález neberou zatím v potaz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).