Menu Zavřít

Plynárenské šachy

8. 9. 2006
Autor: Euro.cz

E.ON Czech Holding

BRAND24

PRAHA (foj) - Německá společnost E.ON koupila prostřednictvím své české dcery E.ON Czech Holding od rakouské Oberösterreichische Ferngas 39 procent akcií v Jihočeské plynárenské. Cenu transakce zúčastněné strany neuvedly. Ferngas přistoupil k prodeji poté, co se rozhodl ze strategických důvodů stáhnout z českého trhu. „Touto dohodou prohlubujeme svoji účast v plynárenství. Prostřednictvím Jihočeské plynárenské jsme schopni nabízet našim zákazníkům v jižních Čechách elektřinu a plyn,“ konstatoval předseda představenstva E. ON Czech Holding Michael Fehn. Transakci ještě musí chválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. „Neočekáváme žádné námitky úřadu,“ uvedl E. ON v prohlášení.
E.ON rovněž minulý týden uzavřel výměnu akcií regionálních distributorů zemního plynu, kterou letos v únoru dohodla společnost s další německou firmou RWE. E.ON Czech Holding získá od RWE dalších 49,74 procenta akcií Jihočeské plynárenské, spolu se svým dosavadním podílem a akciemi od Oberösterreichische Ferngas ovládne 99,04 procenta jihočeského distributora plynu. Navíc E.ON získá 49,3 procenta v Pražské plynárenské a k tomu i 25 procent ve společnosti Pražská plynárenská Holding. Posledně zmíněná firma drží jednapadesátiprocentní podíl v Pražské plynárenské a jejím většinovým vlastníkem je Hlavní město Praha.
RWE v rámci výměny obdrží 9,57 procenta v Severomoravské plynárenské, 14,27procentní podíl ve Středočeské plynárenské, 16,52 procenta akcií Východočeské plynárenské a 47,87procentní podíl v Západočeské plynárenské.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).