Menu Zavřít

PLÁN BY BYL 

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Zaměstnanost

Vláda na středečním zasedání schválila národní plán zaměstnanosti. Jeho hlavním úkolem je zastavit a zvrátit růst počtu lidí bez práce a sladit opatření se zeměmi Evropské unie.

Plán rovněž navrhuje ustavit deseti až dvanáctičlenný výbor pro zaměstnanost jako koordinační a poradní orgán pro ministra práce a sociálních věcí. Zasedat by v něm měli zástupci zainteresovaných resortů, zaměstnavatelů i odborů. Jeh o úkolem bude projednávat politiku a plnění plánu zaměstnanosti a navrhovat roční aktualizace.

Vzhledem k tomu, že plán předpokládá řadu legislativních změn, lze výrazné změny na trhu práce očekávat až v horizontu dvou let. Zároveň si však plán klade za cíl dostat do tří let míru nezaměstnanosti pod osmiprocentní hranici.

Resort školství dostal za úkol reformovat řízení a financování především středního a vyššího odborného školství tak, aby se dosáhla optimální rovnováha mezi strukturou kvalifikace absolventů škol a potřebami trhu práce.

Dalším úkolem je zvýšit minimální mzdu, aby se dostala nad úroveň životního minima, rozšířit kompetence úřadů práce, omezit zaměstnávání zahraniční pracovní síly a řešit pracovní uplatnění zdravotně postižených občanů a snažit se povzbudit zaměstnatelnost lidí, jež jsou dlouhodobě bez práce.

BRAND24

Odborníci však upozorňují, že národní plán je v porovnání s dokumenty zemí Evropské unie formulován poměrně vágně, nejsou stanoveny cíle a zhruba u poloviny opatření nejsou uvedeny finanční požadavky. Další slabinou je, že byl vyprac ováván pouze v režii úředníků ministerstva práce a sociálních věcí, tedy bez spolupráce s dalšími resorty a sociálními partnery.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).