Pivní oáza na Proseku

05. června, 00:00 - Ondřej Stratilík
05. června, 00:00

Kousek od stanice metra stojí schovaný mezi vilkami podnik Beznoska. Zdejší pohodu

Pokud byste chtěli pátrat, proč má pražský minipivovar ve znaku knír, když se sládek Jakub Hejný i provozní Miloslav Beznoska holí „dohladka“, museli byste se vrátit ještě o jednu generaci zpátky. K Miloslavu Beznoskovi staršímu.

To on se v 90. letech rozhodl, že z provizorní a dlouho nevyužívané školky na Proseku udělá restauraci, kam by mohl chodit s kamarády. A po dalších téměř dvaceti letech, když se vrátil z plzeňských pivních lázní, inicioval i vznik rodinného minipivovaru. Proto podnik Beznoska nese na jeho počest knír v erbu.

„Ročně uvařím 500 až 600 hektolitrů a teď je to tak, že pivovar táhne restauraci,“ popisuje sládek Jakub Hejný. U Beznosků je už od začátku. Nejdřív podsládkoval, a když mistr odešel o dům dál, Hejný se tu stal šéfem výroby.

Zatímco nás provází pivovarem, ukazuje se, že vtěsnat výrobnu do prostor restaurace Školička nebylo nic jednoduchého. Vaří se přímo vedle výčepu s dlouhou řadou kohoutů, spilka je pod kuchyní, část tanků zase ve zrekonstruovaném salonku. S velkou nadsázkou se dá říct, že tady vymysleli, jak udělat manufakturu v garsonce.

A i když se každoročně zvyšuje poptávka a Beznosku by rády čepovaly stále další a další restaurace, kapacita pivovaru se dostala na hranu. Hejný by rád přidal tank, ale už se prostě nikam nevejde. „Jedině přistavět novou budovu,“ krčí rameny.

Jestliže se do hospody po práci chodí hlavně na desítku, v nápojovém lístku ve Školičce byste ji hledali marně. Pro osvěžení pijáků tu Jakub Hejný vaří spodně kvašenou Chmelovou devítku (0,5 litru za 39 korun). Pivo s 3,5 procenta alkoholu je i přes svou výraznou chmelovost poměrně lehké, nese si v sobě svěží říz.

Přestože má devítka slabý alkoholový náboj, chutná mnohem lépe než řada silnějších výčepních piv, na něž narazíte u většiny českých a moravských píp.

Abychom nezůstali jen u slabých piv, otestovali jsme i svrchně kvašený speciál B-ejl (0,5 litru za 43 korun). Jakub Hejný jej vaří ze tří exotických chmelů.

Ejl s 5,5 procenta alkoholu má vynikající grepovou chuť, požitek dokresluje i příjemná, avšak nijak výrazná hořkost, díky čemuž se dá o speciálu mluvit jen v superlativech.

Ať zkusíte jakékoli pivo, u Beznosky chybu neuděláte. Povedený zážitek doplní i posezení na klidné terase.

O autorovi| Ondřej Stratilík stratilik@mf.cz

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Když za škodu může sport...
O dědictví IV: Dědit, či darovat?
3 věci, na které není dobré zapomínat před odjezdem na služební cestu
Daňové přiznání za rok 2017: Změny u daňového zvýhodnění na děti a daňového bonusu
Bez potřebné doby pojištění vám důchod nedají
Auta
Kvíz: Víte, co se děje, když se na přístrojové desce…
Arrivo je systém, díky kterému pojede i Dacia Duster nebo Fabia 1.2 HTP 320 km/h
Škoda Superb 2.0 TSI 4×4 vs. BMW M760Li xDrive: Přesné porovnání neporovnatelného
Že je elektrická nákladní Tesla revoluční? Kdeže, elektrická Avia tu byla už dávno
Pokuta za pád z kola? Absurdní, ale ne víc než jiné pokuty za nehodu [komentář]
Technologie
Mlácení dělníků, smrt v kantýně aneb Jak se dělá iPhone X
Nereferenční Radeony Vega konečně tady? PowerColor chystá vydání před koncem listopadu
Cnews FM: Platíme mobilem s Android Pay. Vydrží nám to? [podcast]
Desky platformy Intel Z390 už existují. V Sandře se objevil model od SuperMicro
Velký přehled slev na Černý pátek 2017 (průběžně aktualizováno)
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít