Menu Zavřít

Pirátských programů ubývá

6. 10. 2006
Autor: Euro.cz

BSA

CONTENT24

Business Software Alliance (BSA) zveřejnila statistiky, z nichž vyplývá, že množství případů softwarového pirátství v České republice meziročně kleslo o jedno procento na celkových čtyřicet procent. „Za posledních jedenáct let míra pirátství Česku klesá, od roku 1995 se snížila o šestadvacet procent. Svůj podíl na tom má i vysoká objasněnost těchto případů policií, která dosahuje čtyřiadevadesáti procent všech případů,“ říká mluvčí BSA Jan Hlaváč. Za čtyři roky, po které policie vede statistiku porušování autorského práva, bylo zjištěno více než dva tisíce případů porušení zákona.
„Aliance se nyní hodlá zaměřit na malé a střední firmy zejména z kreativních odvětví. Je to sice paradox, ale máme zjištěno, že právě ti, kteří tvoří budoucí duševní vlastnictví, zákon na jeho ochranu nejvíce porušují,“ řekl Hlaváč. Může za to specializovaný software, který kreativní firmy často používají a který je velmi drahý. Pirátské kopie se stávají předmětem konkurenčního boje, protože jsou k mání za nižší cenu než od podnikatele, jenž originální licence zakoupil. „Naopak se zase ale díky nim na porušení zákona přijde, protože konkurenti jsou na základě cen schopni odhadnout, kdo software koupil a kdo ne,“ dodal Hlaváč.
BSA hodlá oslovovat managementy firem a upozornit je na to, že za výskyt nelegálního software jsou ve svých firmách spoluzodpovědní, i když jej sami neinstalovali. Dokonce mohou být stíháni i za to, co do podnikové sítě zavlekli zaměstnanci z internetu. „Snažíme se upozornit na to, že nejdůležitější je prevence. Pravidelné audity nelegální software snadno odhalí a předejdou vysokým pokutám, náhradám škod a možnému vězení, které se v závažných případech může protáhnout až na pět let,“ uzavřel Hlaváč.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).