Menu Zavřít

Pindy pana pandy

21. 1. 2008
Autor: Euro.cz

Jsme zavaleni tříští novinek bez hlubších souvislostí

BRAND24

Nevím jak vás, ale mne fascinují vědecké střípky, jež občas prolétnou do světa skrze tiskové agentury. Mediální odlesky bystrých mozků musejí být buď převratné, podivné, anebo prostě srandovní. Koho by zajímal referát o laboratorním výzkumu retrovirů? Jen chytrolíny. Ale zpráva o lecjaké ptákovině, která pobaví, naplní představu vědce coby nepraktického ňoumy a lze ji též kamarádům vyprávět u piva, to je hit.
Prvních čtrnáct dní roku 2008 bylo opět bohatých. Vědci „restartovali“ srdce potkana (asi ona kategorie převratného), nalezli největšího hyperhlodavce (bizarnost) a zhusta se vydali i slepými uličkami, jimiž chodíval mistr Jára Cimrman (směšnost). A zdá se, že posledních případů bylo, soudě dle monitoringu ČTK, nejvíce.
Maďarští badatelé z univerzity Eötvöse Loránda koumají, jak porozumět štěkotu. Nevsadili na smaženého hada z pohádky, nýbrž na software, díky němuž dokážou odlišit nálady psího vytí, bafání a vrčení. Slabina? Po analýze 6000 vzorků určí počítač správně emoce u 43 procent „subjektů“, přičemž lidé to citem zvládnou ve 40 procentech případů. V Jiříkově dovednosti (nebo vidění) nejsou Maďaři sami: vídeňští zoologové analyzují „řeč“ pandího medvídka. Mají už nahrány tři terabyty dat odposlechů a doufají, že všemožné kvíkání a kníkání někdy rozkódují. Projekt potrvá díky grantům tři roky.
To vědci z Vratislavi si vymysleli atraktivnější úkol – spolu s 200 dobrovolníky prohlíželi fotky nohou (že by i těch pověstných Adriany S.?), aby pak přišli s pointou: dlouhé nožky dam jsou nejen sexy, ale symbolizují i zdraví. Bingo! Na první poslech zní podivně i zpráva z houstonské univerzity, která oznámila vynález nejčernější černé. Materiál z uhlíkových nanotrubic absorbuje 99,95 procenta světla. Na rozdíl od objevu polských „nohomilců“ však zřejmě najde uplatnění i v praxi, zejména ve využití solární energie.
Novinář a spolupracovník týdeníku EURO Karel Hvížďala napsal v jedné knize – s patřičně krásným newspeakem – , že jsme „overnewsed, ale underinformed“. Ten koncept se mi líbí. Asi je i pravdivý. Jsme zavaleni tříští novinek bez hlubších souvislostí. Nicméně doufejme, že obraz, jaký vytvářejí média o současné vědě, zdaleka neodpovídá realitě.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).