Menu Zavřít

Pestré léto pod Alpami

24. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Rakousko v letních měsících nabízí množství originálních zážitků. Návštěvníci mohou například otestovat elektrokola, zamířit k vodě nebo navštívit unikátní výstavy.

Navzdory hospodářským obtížím posledních dvou let se rakouským hotelům a penzionům daří výborně. Loni tamní ubytovací zařízení ohlásila rekordní výsledky, když napočítala přes 33 milionu hostů, z toho bylo 22 milionů zahraničních turistů. Na tomto čísle se stále větší měrou podílejí i Češi, kteří patří k nejrychleji rostoucí skupině návštěvníků – jen loni strávilo v Rakousku 569 tisíc českých občanů téměř dva miliony nocí. A i když jich zhruba dvě třetiny přijíždějí v zimě, na popularitě získává také letní dovolená v Rakousku. I proto se jižní soused České republiky na léto pečlivě chystá a připravuje pro své návštěvníky řadu novinek.

Elektrický doping

Čeští turisté směřující do Rakouska se často rekrutují hlavně z řad sportovních nadšenců. Ti sem v létě míří především za vysokohorskou turistikou nebo si užívají rozsáhlé sítě cyklostezek. O jejich kvalitě asi není třeba nikoho přesvědčovat, nyní však Rakušané připravili pro své návštěvníky zajímavou inovaci – v zemi vzniká síť stanic, kde si je možné vypůjčit elektrokola usnadňující putování za místními přírodními krásami i pamětihodnostmi.
Prvních pět půjčoven vzniklo již vloni v dunajském údolí Wachau, které je mimochodem kulturní památkou zapsanou na seznam UNESCO. Letos se k nim přidalo třináct nových stanic v okolí Dunaje v Horním Rakousku a další vznikly kolem veletoku i na východ od Vídně. Výstavba sítě půjčoven elektrokol právě podél Dunajské cyklostezky je logická – ročně jí totiž projede více než 437 tisíc cyklistů, což z ní dělá suverénně nejpopulárnější cyklostezku Rakouska.

Na hladině i pod ní

Po cyklistice a horské turistice přitahují turisty v Rakousku zejména tamní vodní plochy. Nejvíce jezer je v Horním Rakousku, Korutanech a Salcbursku. Naopak nejzápadnější a nejvýchodnější rakouské provincie Vorarlbersko a Burgenland se mohou pochlubit přístupem k největším rakouským vodním plochám – Bodamskému a Neziderskému jezeru.
Podniky činné v cestovním ruchu v jezerních oblastí se letos rozhodly zaměřit se více na mladší návštěvníky. Například klub Seekids nabízí sportovní kempy pro děti v okolí korutanského jezera Wörthersee. Zde se děti od šesti let mohou naučit mimo jachtingu, tenisu, plavání a plážového volejbalu i jízdě na vodních lyžích či na wakeboardu.
Rakouské vodní plochy se nehodí jen ke koupání a windsurfingu. Naopak řada z nich je již léta vyhledávaným cílem potápěčů. K nejoblíbenějším patří hluboká salcburská a hornorakouská jezera, jako je Zeller See, Wolfgangsee a Traunsee (s hloubkou 191 metrů nejhlubší jezero Rakouska), nebo jezera ve Štýrsku, která se díky křišťálově čisté vodě mohou pochlubit viditelností desítky metrů.
Kromě jezer se lze potápět i v rakouských řekách. Nejlépe se k tomu hodí řeky Enns, Steyr a především Traun, pro které jsou typické silné proudy, jeskyně, vodopády, příjemná teplota vody a hojnost ryb.

Hudba i obrazy

Léto v Rakousku ovšem není jen sport, ale také hodně kultury. Spolková země Burgenland si právě letos připomíná dvousté výročí od narození klavírního virtuosa a hudebního skladatele Ference Liszta. V rámci oslav jubilea je přichystáno mnoho koncertů a speciálních hudebních produkcí. Bohatou kulturní nabídku si na nejteplejší část roku připravila i Vídeň. V Uměleckohistorickém muzeu se uskuteční výstava věnovaná německému portrétnímu umění z období kolem roku 1500 představující mimořádně cenná díla Albrechta Dürera, Lucase Cranacha staršího a Hanse Holbeina mladšího. Pro návštěvníky rakouské metropole je připraven také program s názvem Léto v Muzejní čtvrti. V jeho rámci budou moci turisté obdivovat řadu uměleckých děl pod širým nebem a také navštívit hudební a taneční produkce.

CONTENT24

Římané na Dunaji

Speciální nabídku si pro své návštěvníky nachystala spolková země Dolní Rakousko. Zde je možné navštívit zemskou výstavu s názvem Získat – Objevit – Zažít v zemi Římanů Carnuntum, konající se od 16. dubna do 15. listopadu 2011. Výstava je pořádána hned na třech místech. V archeologickém parku Petronell-Carnuntum lze obdivovat celou obytnou římskou čtvrť a nově postavené lázně ze 4. století, v muzeu Carnuntinum v Bad Deutsch-Altenburgu na návštěvníky čekají přes tři tisíce exponátů z období starého Říma a ve městě Hainburg zase najdeme v prostorách někdejší tabákové továrny výstavu ze světa dobyvatelů a objevitelů, kteří touto oblastí na východ od Vídně prošli –kromě Římanů to byli Hunové, Avaři, Maďaři, Frankové, Bavoři a Turci. Výstavu navíc doplňuje bohatý doprovodný program obsahující například leteckou show, venkovní filmová promítání, gladiátorská klání a vzdělávací programy pro děti.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).