Menu Zavřít

Penta a spol. má smůlu

16. 9. 2011
Autor: Euro.cz

Sazka

BRAND24

Soutěž o ovládnutí Sazky se blíží do finále. O vstup do firmy si to rozdají tři zájemci, uskupení PPF a KKCG proti společnosti Synot a firmě finančníka Pavla Tykače Charlcoal. Nikdo jiný už do tendru nezasáhne.
Platí to i o společnostech Penta a E-Invest, které se ze soutěže o největší loterijní firmu vyřadily de facto samy. Penta s E-Investem, které výběrové řízení na Sazku shodně označují za šaškárnu, se totiž nezúčastní oficiálního tendru, připraví si vlastní.
Hotovost, kterou je Penta ochotna za ovládnutí Sazky zaplatit, složí namísto u J&T Banky v Komerční bance. Obálku s nabídkou, kde upravila, jak tvrdí její zástupci, některé pasáže tak, aby nebyly obě strany znevýhodněny, zalepila do obálky a uschovala u notáře. Otevřít ji chce ve stejnou dobu, jako se budou otevírat oficiální nabídky na Sazku. Stejně tak učiní i společnost E-Invest, která navíc oznámila, že zapojí zatím nejmenovaného partnera. Obě firmy tím ale porušily pravidla oficiálního tendru, čímž ze souboje o loterijní firmu vypadly. Potvrdil to i insolvenční správce Sazky Josef Cupka. „Nabídky mimo oficiální tendr nepřijmu,“ prohlásil. Ostatně takové rozhodnutí ani udělat nemůže. Insolvenční zákon společně s dosavadním rozhodnutím soudu a věřitelského výboru mu to ani neumožňují. Navíc by musel počítat i s rizikem žalob od účastníků zákonného tendru. Jediným možným řešením v takové situaci by bylo tendr zrušit a vypsat nový. Cupka ale tuto možnost ani nepřipustil.
Penta s E-Investem tvrdí, že pokud bude některá z jejich nabídek vyšší než ta vítězná v oficiálním tendru a Cupka ji odmítne, vystaví se odpovědnosti za poškození věřitelů. V případě vyšší nabídky v tendru budou obě firmy výsledky respektovat. Těžko v této souvislosti posoudit, kdo se pustil do větší šaškárny.
Vynořuje se navíc i několik zásadních otázek. Skutečně Penta a spol. tak touží po Sazce, nebo jen „honí“ čas? Fortuna, kde Penta ovládá majoritní balík akcií, totiž buduje loterii, která konkuruje Sazkou provozované Sportce. A není příhodnější doba, než když je největší konkurent, tedy Sazka, v problémech. Každý měsíc průtahů se hodí. Než dorazí nový investor s balíkem hotovosti, která největší loterijní firmě v zemi tak bytostně schází, její předkrizový tržní podíl se může o poznání zmenšit. Takovou situaci se nepodaří zvrátit ani se stovkami milionů korun vynaloženými na reklamní kampaň. A Fortuna z toho samozřejmě profituje.
Navíc, paralelní nabídky Penty v privatizačních a podobných kláních nejsou nic nového. Jen namátkou: v roce 2005 prodával stát své majoritní podíly ve dvou společnostech, ve firmě Vítkovice Steel a v Severočeských dolech. Z tendru na vítkovickou společnost komise pro porušení privatizačních podmínek Pentu vyřadila. Zvítězil ruský Evraz Holding, který za Vítkovice Steel zaplatil 7,05 miliardy korun. Penta po svém vyřazení tvrdila, že je za vítkovickou společnost ochotna zaplatit přes devět miliard korun. Obdobné to bylo i s privatizací Severočeských dolů. V září 2005 se rozhodl Paroubkův kabinet prodat Severočeské doly zhruba za devět miliard korun firmě ČEZ. I tady Penta mimo soutěž v médiích oznámila, že je ochotna zaplatit jedenáct miliard korun. (foj)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).