Menu Zavřít

Peníze jsou doma

19. 9. 2003
Autor: Euro.cz

PVT

PRAHA (hns, il) – Prodej jednoho z největších českých systémových integrátorů, firmy PVT, se dostal do své konečné fáze. Konsorcium společností Prokom Software, Middle European Investment a J&T Securities převedlo minulé pondělí na společný účet původních akcionářů 1,35 miliardy korun. Na mimořádné valné hromadě 24. října převezmou v PVT vedení.
Z celkové sumy obdrží největší část Česká konsolidační agentura. Ta získá 594 milionů korun za majetkovou účast ve výši 37 procent, již drží v PVT přímo, a 450 milionů korun za téměř 28procentní podíl, který ovládá prostřednictvím kajmanských fondů Lento, Tarpa a Tritton. Stát tak z prodeje PVT získá více než miliardu korun, což týdeníku EURO potvrdil mluvčí České konsolidační agentury Jiří Pekárek.
Příjemcem zbytku hotovosti bude První investiční společnost (PIAS), která vlastní prostřednictvím svých fondů téměř 31 procent, a společnost BH Capital. Týdeníku EURO to sdělil Tomáš Klábště z firmy Patria Finance, obchodníka s cennými papíry, který celou transakci vypořádával. Celkově za akcie PVT noví vlastníci zaplatili téměř 1,55 miliardy korun, protože již loni uhradili jistinu a první splátku ve výši 200 milionů korun.
Konsorcium vedené Prokomem zvítězilo v tendru na 96,5 procenta systémového integrátora PVT letos na jaře. Noví majitelé již dříve oznámili, že chtějí firmu rozdělit a část prodat (EURO 26/2003). Část společnosti zabývající se hlavní podnikatelskou činností by měl zcela ovládnout polský Prokom. O zbytek, tedy o výnos z prodeje téměř 40 nemovitostí a neprovozní cash flow, by se měli podělit ostatní společníci. Účetní hodnota nemovitostí je zhruba 900 milionů korun. Zmíněná hotovost dosahuje výše asi 680 milionů korun.

BRAND24

Než přišel Prokom
(dřívější vlastníci PVT)
Subjekt podíl (%)
ČKA 37,01
PIAS 30,72
Lento Investments* 3,99
Tarpa Securities* 18,63
Tritton development Fund* 5,03
BH Capital 1,15
Pozn.: * = „kajmanské“ fondy
Pramen: Patria Finance

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).