Menu Zavřít

Peníze dá vítěz

18. 3. 2004
Autor: Euro.cz

Masarykovo nádraží

BRAND24

PRAHA (men) - V soutěži na rekonstrukci a dostavbu Masarykova nádraží zvítězilo konsorcium, jehož členy jsou společnosti ING Real Estate Development, Sudop Praha a Morávka centrum. Ve finále tendru, který organizovaly České dráhy (ČD), byly kromě vítěze developerské firmy TriGránit CR, European Property Devolopment a Golub - Europe CZ.
Dráhy založí s konsorciem společný podnik, v němž budou až do vydání územního rozhodnutí držet majoritu. Později svůj podíl sníží na 34 procent. Vedení ČD předpokládá, že by se investice měly pohybovat mezi pěti až osmi miliardami korun. I když konkrétní způsob financování není ještě vyjasněn, peníze zřejmě zajistí strategický partner. ČD by do společného podniku měly vložit majetek, tedy pozemky a budovy.
Součástí revitalizace Masarykova nádraží bude kromě rekonstrukce tří památkově chráněných budov v areálu nádraží také výstavba komerčních objektů na sousedních pozemcích. Nově vybudované a zrekonstruované objekty získá společný podnik do trvalého vlastnictví.
České dráhy byly nuceny nalézt partnera, protože neměly na rekonstrukci nádraží peníze. Současná hodnota objektů a pozemků se odhaduje na 200 až 300 milionů korun. Z pronájmů dráhy získávají ročně pouze 20 milionů korun. Očekávají, že toto číslo bude po rekonstrukci areálu vyšší.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).