Menu Zavřít

Palach klonovaný!

12. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Mezinárodní vztahy

BRAND24

Peripetie kolem daru-nedaru Palachovy sochy a česko-francouzského napětí v diplomacii, o čemž týdeník EURO referoval (27 a 30/2008), dospěly k nečekanému rozuzlení. Dle místostarosty Mělníka Jaromíra Kováříka vzniknou sochy dvě: jedna má ozdobit park před gymnáziem, na němž mučedník studoval, a druhá vyroste v Dijonu, kde sídlí východoevropská větev institutu Sciences-Po. „Se záměrem nás minulou středu seznámil Pierre Kende z Asociace přátel sochaře Andráse Becka. Dovezl i smlouvy na zapůjčení formy, nicméně se spokojil s oficiálním zájmem města,“ říká Kovářík.
Projekt vzniká v součinnosti s nadací, českým ministerstvem zahraničních věcí, za podpory hejtmana Petra Bendla i zástupců francouzské strany; středočeské město navštívili minulý týden Michel Pouchepadass (1. rada velvyslanectví) i kulturní rada Jean-Marc Berthon. Obeznámen je též starosta Meudonu, kde dlí sádrová forma. Ta bude zapůjčena, aby mohla tříapůlmetrová socha o váze asi 600 kilogramů vzniknout do 17. ledna 2009.
„Na 40. výročí Palachovy smrti 19. ledna bychom chtěli pomník odhalit,“ potvrzuje mělnický starosta Miroslav Neumann. Otázkou zůstává financování: „Už neužíváme termínu dar, ale česko-francouzský projekt. Naše zastupitelstvo svůj zájem opakovaně vyjádřilo a uvolnilo i milion korun, nicméně jej nechceme utratit celý.“ Vzhledem ke zdvojení vysochaného symbolu nepostačí sbírka z Francie, a proto obdobný krok připravili i Češi: kraji byla zaslána žádost o povolovací řízení. Číslo účtu má být oznámeno ve čtvrtek na oficiální tiskové konferenci. Dle Neumanna byly osloveny i místní firmy s francouzským kapitálem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).