Menu Zavřít

OSTŘE SLEDOVANÁ

30. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Certusia

PRAHA – Ministerstvo financí uvalilo nucenou správu na pojišťovnu Certusia. Správcem byl jmenován právník Pavel Krýl. „Hlavním důvodem pro zavedení nucené správy byla vykázaná ztráta společnosti. Kontrola ministerstva ve vlastním provozu pojišťovny neshledala významné nedostatky, ale firmě hrozí finanční nestabilita, vysvětlil mluvčí resortu financí Libor Vacek. Důvody pro zavedení správy by měly pominout v okamžiku, kdy se Certusia vymaní ze ztráty.

Právní zástupce stoprocentního vlastníka pojišťovny, společnosti Skywalker, Richard Král tvrdí, že Certusia již od loňského roku vyjednává s nejmenovaným americkým investorem, který měl posílit její kapitál o 80 milionů dolarů. „Ministerstvo financí o nucené správě rozhodlo v době, kdy pojišťovna zvýšila obrat o dvě třetiny a kdy se nabízel strategický zahraniční partner, dodal. Šéf pojišťovny Vít Hrabánek doplnil, že Certusia za první letošní pololetí vykázala jen třímilionovou ztrátu a na konci roku počítala s mírným ziskem. Společnost za toto období přijala pojistné za 46 milionů korun. Loni v prvním pololetí společnost prodělala 144 milionů korun.

BRAND24

Obchodní firma Skywalker převzala v loňském roce akcie Certusie od společnosti East–West Insurance jako zástavu za nesplacený patnáctimilionový úvěr. Jedním z jednatelů vlastníka pojišťovny je bývalý šéf plzeňské Škodovky Lubomír Soudek. Certusia působí na domácím trhu od roku 1995 a orientuje se na občanské a průmyslové pojištění. Společnost loni předepsala pojistné za 88 milionů korun a tímto výsledkem se řadí k nejmenším pojišťovnám v zemi. Její základní jmění dosahuje 251 milionů korun. V roce 1999 Certusia prodělala pětatřicet milionů korun, pojistné přitom vybrala za 81,6 milionu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).