Osteria Unico

26. června, 00:00 - Petr Holec
26. června, 00:00

Jednu z nejlepších tuzemských italských restaurací byste určitě nečekali v Horoměřicích

Italský šéfkuchař a restauratér Davide Lagomarsino obletěl celý svět. Privátně vařil i pro bývalého sovětského prezidenta Michaila Gorbačova, než se usadil se svou českou manželkou Karolínou v Česku, aby spolu v Horoměřicích u Prahy otevřeli v roce 2016 nenápadnou Osterii Unico. Nenápadnou proto, že si zvenku na rozdíl od mnohých jiných italských i téměř italských restaurací na nic nehraje. O to je ale lepší.

Menu stejně jako výčet denních specialit šéfkuchaře tady nebývají dlouhé – jak to má být.

Čím je ale menu kratší, tím je každé jídlo zajímavější a osobitější, i těch pár položek vám při výběru klidně způsobí dilema. Jedl jsem v restauraci několikrát a Lagomarsino mě vždycky něčím překvapil. Vaří sice klasickou italskou kuchyni, v níž rozpoznáte tradiční recepty i suroviny, nicméně v moderním a vysoce individuálním provedení. Ostatně právě tím se liší opravdu kvalitní restaurace od těch pouze dobrých: nedělají je recepty, ale šéfkuchaři.

Pořád si proto na jazyku pamatuji Lagomarsinovo asparagi in camicia neboli zelený chřest obalený v sýru asiago, špeku a trojobalu. Ne, není to dieta. Ale je to fakt radost! A nám Čechům, kteří tak rádi smažené, chuťově i velmi blízké. A zvlášť s nějakým hutnějším a minerálním severoitalským bílým vínem, třeba Pinotem Bianco. V Česku méně rozšířená vína z italského Friuli sem dodává i zakladatel holešovické Bibliotecy del Vino Lubomír Slezák, který jinak zásobuje třeba Emanuela Ridiho nebo Riccarda Lucqueho.

Nebo zkuste Lagomarsinoho specialitu: jehněčí kotletky s medem, pepřem a chilli. Italové vědí, jak připravit maso do absolutní křehkosti, kdy si ale ještě pořád udrží i maximum šťavnatosti, a tedy i chuti. Chilli a pepř mu dodají ostrost, zatímco med jemnost a vláčnost. Zkusil jsem jehněčí s červeným aglianicem, které málokde rozlévají, a rád se na něj brzy vrátím. K restauraci patří i menší obchod s výborným domácím pečivem (zkuste focacciu!), sýry, uzeninami a samozřejmě i vínem, mezi nímž nechybí Brunello di Montalcino, Barolo nebo Barbaresco.

Jediné minus restaurace tak je, že domů do Prahy si musíte zařídit odvoz.

Osteria Unico ? Velvarská 411, Horoměřice ? t: 220 511 600 ? e: info@unico-osteria.cz ? www.unico-osteria.cz

? šéfkuchař: Davide Lagomarsino

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Máté nízké příjmy? Do penze odejděte už v prosinci
Jak prověřit (nejen investiční) firmu, která se vám nezdá
Dlužíte na zdravotním pojištění? Co dělat? Ošetří vás lékař?
Jak se nenechat nachytat na internetu
Chcete hlasovat v českých volbách ze zahraničí? Tak si pospěšte!
Auta
Končí norská elektrická pohádka? Na těžké Tesly se má…
Sportovní Mazda s motorem Wankel? Problémem není technologie, ale byznys
Polestar dnes představí své první auto. Bude to čtyřválcové plug-in hybridní kupé
Komentář: Řídím rád, ale příchodu autonomního řízení se nemohu dočkat
Audi A7 Sportback nové generace se představí ve čtvrtek. Designem nepřekvapí
Technologie
Levnější smartphony budou zase o kus lepší. Díky Snapdragonu 636
Špičková výbava za hubičku. Archos Diamond Omega je nejlevnější mobil se Snapdragonem 835
Intel chystá kvantové počítače. S centrem QuTech vyrobili 17 qubitů na jednom čipu
Huawei Mate 10: první dojmy z nové řady inteligentních phabletů (video)
Nahotinky jako vědecký projekt. PornHub na třídění videí využije umělou inteligenci
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít