Osteria Unico

26. června 2017, 00:00 - Petr Holec
26. června 2017, 00:00

Jednu z nejlepších tuzemských italských restaurací byste určitě nečekali v Horoměřicích

Italský šéfkuchař a restauratér Davide Lagomarsino obletěl celý svět. Privátně vařil i pro bývalého sovětského prezidenta Michaila Gorbačova, než se usadil se svou českou manželkou Karolínou v Česku, aby spolu v Horoměřicích u Prahy otevřeli v roce 2016 nenápadnou Osterii Unico. Nenápadnou proto, že si zvenku na rozdíl od mnohých jiných italských i téměř italských restaurací na nic nehraje. O to je ale lepší.

Menu stejně jako výčet denních specialit šéfkuchaře tady nebývají dlouhé – jak to má být.

Čím je ale menu kratší, tím je každé jídlo zajímavější a osobitější, i těch pár položek vám při výběru klidně způsobí dilema. Jedl jsem v restauraci několikrát a Lagomarsino mě vždycky něčím překvapil. Vaří sice klasickou italskou kuchyni, v níž rozpoznáte tradiční recepty i suroviny, nicméně v moderním a vysoce individuálním provedení. Ostatně právě tím se liší opravdu kvalitní restaurace od těch pouze dobrých: nedělají je recepty, ale šéfkuchaři.

Pořád si proto na jazyku pamatuji Lagomarsinovo asparagi in camicia neboli zelený chřest obalený v sýru asiago, špeku a trojobalu. Ne, není to dieta. Ale je to fakt radost! A nám Čechům, kteří tak rádi smažené, chuťově i velmi blízké. A zvlášť s nějakým hutnějším a minerálním severoitalským bílým vínem, třeba Pinotem Bianco. V Česku méně rozšířená vína z italského Friuli sem dodává i zakladatel holešovické Bibliotecy del Vino Lubomír Slezák, který jinak zásobuje třeba Emanuela Ridiho nebo Riccarda Lucqueho.

Nebo zkuste Lagomarsinoho specialitu: jehněčí kotletky s medem, pepřem a chilli. Italové vědí, jak připravit maso do absolutní křehkosti, kdy si ale ještě pořád udrží i maximum šťavnatosti, a tedy i chuti. Chilli a pepř mu dodají ostrost, zatímco med jemnost a vláčnost. Zkusil jsem jehněčí s červeným aglianicem, které málokde rozlévají, a rád se na něj brzy vrátím. K restauraci patří i menší obchod s výborným domácím pečivem (zkuste focacciu!), sýry, uzeninami a samozřejmě i vínem, mezi nímž nechybí Brunello di Montalcino, Barolo nebo Barbaresco.

Jediné minus restaurace tak je, že domů do Prahy si musíte zařídit odvoz.

Osteria Unico ? Velvarská 411, Horoměřice ? t: 220 511 600 ? e: info@unico-osteria.cz ? www.unico-osteria.cz

? šéfkuchař: Davide Lagomarsino


Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Co je dobré vědět o rozdílech mezi hrubou a superhrubou mzdou
9 otázek, na které se chcete zeptat při žádosti o starobní důchod
V Česku je již 131 dobíjecích stanic pro elektroauta
Z pokuty hned exekuce? To je nový trik některých dodavatelů
Co když se vám cestou z dovolené ztratí či poškodí zavazadla?
Auta
Retro: Lotus Omega ve své době zastínil BMW M, Mercedesy…
BMW poprvé ukazuje novou generaci řady 3. Zatím ale jako maskovaný prototyp
Seat Ibiza 1.0 TGI na brzdě: Jak se liší parametry při spalování CNG a benzinu?
Za stočený tachometr pokuta až půl milionu? Ministerstvo chce vytloukat klín klínem
Jaká jsou nejoblíbenější auta v zemích Evropy? O Octavii se zákazníci perou nejen u nás
Technologie
Přehled: Co byste měli vědet o hrubé a superhrubé mzdě?
Specifikace GeForce RTX 2080 a RTX 2080 Ti prozrazeny. Nvidia asi vydá obě najednou
Prodeje GPU pro těžbu klesly o 94 %, přesto měla Nvidia v Q2 tržby 3,12 miliardy $
Rusko chce recyklovatelné rakety, jako má Elon Musk
Cnews FM #205: Právo, morálka a hranice cenzury nejen v IT [podcast]
Hry pro příležitostné hráče