Osteria Unico

26. června 2017, 00:00 - Petr Holec
26. června 2017, 00:00

Jednu z nejlepších tuzemských italských restaurací byste určitě nečekali v Horoměřicích

Italský šéfkuchař a restauratér Davide Lagomarsino obletěl celý svět. Privátně vařil i pro bývalého sovětského prezidenta Michaila Gorbačova, než se usadil se svou českou manželkou Karolínou v Česku, aby spolu v Horoměřicích u Prahy otevřeli v roce 2016 nenápadnou Osterii Unico. Nenápadnou proto, že si zvenku na rozdíl od mnohých jiných italských i téměř italských restaurací na nic nehraje. O to je ale lepší.

Menu stejně jako výčet denních specialit šéfkuchaře tady nebývají dlouhé – jak to má být.

Čím je ale menu kratší, tím je každé jídlo zajímavější a osobitější, i těch pár položek vám při výběru klidně způsobí dilema. Jedl jsem v restauraci několikrát a Lagomarsino mě vždycky něčím překvapil. Vaří sice klasickou italskou kuchyni, v níž rozpoznáte tradiční recepty i suroviny, nicméně v moderním a vysoce individuálním provedení. Ostatně právě tím se liší opravdu kvalitní restaurace od těch pouze dobrých: nedělají je recepty, ale šéfkuchaři.

Pořád si proto na jazyku pamatuji Lagomarsinovo asparagi in camicia neboli zelený chřest obalený v sýru asiago, špeku a trojobalu. Ne, není to dieta. Ale je to fakt radost! A nám Čechům, kteří tak rádi smažené, chuťově i velmi blízké. A zvlášť s nějakým hutnějším a minerálním severoitalským bílým vínem, třeba Pinotem Bianco. V Česku méně rozšířená vína z italského Friuli sem dodává i zakladatel holešovické Bibliotecy del Vino Lubomír Slezák, který jinak zásobuje třeba Emanuela Ridiho nebo Riccarda Lucqueho.

Nebo zkuste Lagomarsinoho specialitu: jehněčí kotletky s medem, pepřem a chilli. Italové vědí, jak připravit maso do absolutní křehkosti, kdy si ale ještě pořád udrží i maximum šťavnatosti, a tedy i chuti. Chilli a pepř mu dodají ostrost, zatímco med jemnost a vláčnost. Zkusil jsem jehněčí s červeným aglianicem, které málokde rozlévají, a rád se na něj brzy vrátím. K restauraci patří i menší obchod s výborným domácím pečivem (zkuste focacciu!), sýry, uzeninami a samozřejmě i vínem, mezi nímž nechybí Brunello di Montalcino, Barolo nebo Barbaresco.

Jediné minus restaurace tak je, že domů do Prahy si musíte zařídit odvoz.

Osteria Unico ? Velvarská 411, Horoměřice ? t: 220 511 600 ? e: info@unico-osteria.cz ? www.unico-osteria.cz

? šéfkuchař: Davide Lagomarsino

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
9 rizikových suvenýrů, které si raději z dovolené nevozte
10 ekologických „kazítek“, která prodražují provoz auta
Kvíz: Poznáte tato auta podle fotografie?
Češi si s GDPR neví rady, až 65 % e-shopů stále není připraveno
Hypoték se poskytuje méně. Proč?
Auta
Video: Podívejte se, jak se má správně řídit staré Porsche …
Na návštěvě Jaguar Land Rover Classic Centre v Essenu. Tak trochu jiný „showroom“
Obytný VW California slaví 100 000 exemplářů vyrobených v továrně v Hannoveru
Hamburk zavírá dvě ulice dieselům, lidé čekají chaos. Totální nesmysl, tvrdí odborník
Škoda Karoq má dalšího sourozence. Nový Volkswagen Tharu ale nemíří jen do Číny
Technologie
Technologie VDC-M: ztrátová komprese obrazu mezi GPU a displejem bude i v mobilech
Jak si může důchodce zvýšit příjmy?
Cnews FM: Kelly Family Link je v Česku, Zuckerberg byl v Evropském parlamentu [podcast]
Kvíz: Smartphony jsou si čím dál víc podobné. Dokážete je od sebe rozeznat?
Osmijádrové procesory Coffee Lake mají spotřebu 80 nebo 95 W, Intel prozradil TDP
Hry pro příležitostné hráče