Menu Zavřít

Ostatky po FNM a ČKA

31. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Státní nemovitosti

BRAND24

PRAHA (bor) - O osudu rozlehlé budovy na Rašínově nábřeží, ve které sídlil Fond národního majetku (FNM), je rozhodnuto. Do objektu se přestěhuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. FNM zanikl s koncem minulého roku, letos by měla ukončit obchodní činnost také Česká konsolidační agentura. S jejím definitivním zánikem se počítá na konci roku příštího. Budoucnost objektů v Janovského ulici a na nábřeží kapitána Jaroše, ve kterých agentura sídlí, zatím vyřešena není. Domy budou podle zákona nabídnuty dalším státním institucím. Novostavbu v ulici Janovského o rozloze zhruba 4,4 tisíce metrů čtverečních si prý chce ponechat ministerstvo financí.
Česká konsolidační agentura má v majetku několik dalších zajímavých nemovitostí. Domy Na Příkopě číslo 3 a 5 opět nabídne státu. Na trh by se však mohl dostat lukrativní komplex v Hybernské ulici. ČKA připravovala dražbu těchto nemovitostí již před koncem roku 2004. Na objekty však začalo uplatňovat vlastnické právo město Praha. ČKA proto od dražby upustila a nyní vede o nemovitosti s magistrátem soudní spor. Agentura hospodaří také s 30 hektary pozemků v Letňanech, které na ni přešly z ČSOB ze skupiny černých pohledávek. Plochy má do poloviny příštího roku pronajaty společnost ABF, do té doby na ně může uplatnit předkupní právo. Pokud tak neučiní, půjdou parcely do dražby. Na další letňanské pozemky (zhruba 76 hektarů na letišti) má agentura zástavní právo.
Během minulého roku se agentura zbavila školicího střediska Koloděje nad Lužnicí, které prodala v dražbě, a střediska Dolní Dvůr, jež převedla na Správu státních hmotných rezerv. Další objekt, tentokrát v Ostravě, přešel na tamní finanční ředitelství.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).