Menu Zavřít

Osm mega lacino

7. 3. 2006
Autor: Euro.cz

EVF zrcadlovka dostupná všem

BRAND24

Konsolidace cen digitálních fotoaparátů pokračuje ostrým tempem. Před nějakým tím rokem byly elektronické digitální polozrcadlovky, označované také zkratkou EVF, podstatně dražší než jejich kompaktní příbuzní, ovšem stále rostoucí dostupnost a rozšíření digitálních fotoaparátů vyžadují nové tahy v konkurenčním boji. Trh dospěl do situace, kdy za patnáct tisíc korun dostanete přístroj s osmimegovým snímačem a dvanáctinásobným optickým zoomem, o který se stará objektiv Leica. Tím je model Lumix FZ30. Mohu ještě zavzpomínat a pro srovnání říct, že první digitální fotoaparát, který jsem kdy držel v ruce, byla Camedia C-2020 s rozlišením dva megapixely, trojnásobným optickým zoomem a mizernou optikou, to vše za bratru necelých třicet tisíc korun. Konkurence nutí výrobce neustále přesouvat položky z nabídky Profesionál do nabídky Schopnější amatér, a to je bezesporu dobře.
Tělo FZ30 konstruktéři navrhli z odolného tmavého plastu. Přístroj disponuje množstvím ovládacích prvků, jejichž užívání je ale většinou poměrně logické a dá se na ně rychle zvyknout. Všechno je umístěno přesně tam, kde by člověk čekal, ovládací prvky jsou prakticky bez výjimky vždy dobře dosažitelné. Oproti zavedeným standardům se u Panasoniku liší pouze potvrzování voleb v menu, které se odehrává pomocí směrového tlačítka. To je součástí křížového voliče, sloužícího pro pohyb v menu. Kolem něj jsou rozmístěna další ovládací tlačítka pro vstup do menu a mazání snímků. Při fotografování je možné využít buď elektronický hledáček s dioptrickou korekcí, nebo výklopný a otočný displej o úhlopříčce dvou palců a velmi dobrým rozlišením 230 tisíc bodů. Lumix je vybaven standardním závitem pro upevnění na stativ, který se u tohoto modelu nachází v ose objektivu (při pomyšlení na záplavu úchytů umístěných mimo ni, by se chtělo až zvolat Haleluja!).
Tradiční multifunkční kolečko s volbou expozičních režimů, scénických režimů, přehrávání a videozáznamu nemůže chybět, ovšem je-li jedno multifunkční kolečko standardem, dvě jsou lepší a Lumix má pro jistotu hned tři. Ta dvě navíc se uplatní zejména v manuálním režimu, při nastavování konkrétní hodnoty clony a času.
Samostatný odstavec patří objektivu Leica. Objektiv disponuje dvanáctinásobným zoomem a světelnost se přitom zhorší o pouhé jedno - a ještě k tomu necelé - clonové číslo. Ovládání optického zoomu je manuální (prstencem na objektivu) , čímž je nastavení požadované ohniskové vzdálenosti přesnější a hlavně rychlejší než u standardního elektronického řešení. Služeb čistě manuálního ostření využijete při pořizování makrofotografií nebo při fotografování za zhoršených světelných podmínek. Funguje jednoduše, ze scény v hledáčku fotoaparát vytvoří zvětšený výřez, v němž jednoduše a velmi přesně doostříte. Vynikající světelnost, nízkorozptylové sklo a přesné manuální ostření, pokud vám tyto pojmy nic neříkají, musíte se spokojit s ujištěním, že objektiv Lumixu je skutečně brilantní.
Srdcem každého digitálního fotoaparátu je jeho snímací čip. FZ30 má CCD prvek s rozlišením osmi megapixelů, což představuje maximální velikost fotografie 3264 x 2448 bodů. Citlivost CCD prvku lze nastavit od 80 do 400 ISO. A to je konečně první důvod pro výtku. Čtyři sta ISO je na takový stroj prostě málo. I při dobré světelnosti objektivu by budoucí majitelé Lumixu určitě ocenili alespoň osm set, klidně výměnou za menší rozlišení CCD. Zaklínadlem doby jsou sice marketingové poučky typu šest mega je méně než osm, v tomto konkrétním případě ale selhávají. Šum sice není při běžných podmínkách vůbec výrazný, ale Lumixu nesluší ani v oné malé míře. Druhou a poslední výtku zaslouží rychlost, jakou fotoaparát pracuje s pořízenými snímky. Při stisknutí spouště Lumix reaguje až překvapivě rychle. Jiná situace ovšem nastane, jakmile si posléze budete chtít své umění prohlédnout.
Panasonic Lumix FZ30 je velmi dobrý fotoaparát. Tak dobrý, že investice do jakéhokoliv dražšího je pro laika téměř zbytečná, alespoň dokud se nenaučí využít možností, které mu tento přístroj poskytuje. A to jsme ještě nezmínili stabilizátor obrazu (MEGA OIS Image Stabilization), který výrazně zvedá potenciál přístroje. Kombinace vlastností, dříve dostupných pouze profesionálním fotografům s příjemnou ergonomií činí z FZ30 dobrého společníka na cesty v podstatě kamkoliv. Pokud vám ovšem nebude vadit vláčet po horských túrách na krku třičtvrtě kilogramu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).