Menu Zavřít

Oranžové provětrání

5. 2. 2010
Autor: Euro.cz

Státní podniky

BRAND24

Zatímco premiér Jan Fischer zjišťoval, kdo hájí barvy státu ve firmách, které vlastní stát, ministr zemědělství Jakub Šebesta konal. V tichosti na konci roku provětral dozorčí rady všech pěti podniků Povodí a Budějovického Budvaru. Odporoučet se museli lidé jmenovaní Šebestovým předchůdcem Petrem Gandalovičem (ODS), které současný ministr, vyslaný do vlády ČSSD, nahradil jejími členy nebo lidmi, kteří mají k této straně blízko.
Z dozorčí rady Budvaru Šebesta odvolal lobbistu Libora Kudláčka (dříve ODA) a advokáta Josefa Skácela. Místo nich přišli jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD), prezident Potravinářské komory Miroslav Toman a Antonín Němec. Jedno místo bylo totiž neobsazené. V dozorčí radě Povodí Labe ministr vyměnil exhejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce (ODS) za jeho nástupkyni Janu Vaňhovou (ČSSD), podobně bývalý královéhradecký hejtman Pavel Bradík (ODS) musel ustoupit současnému vládci kraje Lubomíru Francovi (ČSSD). Přebarvený je i dozorčí orgán Povodí Vltavy, kde Viléma Žáka (ODS), bývalého náměstka středočeského hejtmana Petra Bendla, vystřídal Rathův náměstek Miloš Petera (ČSSD). V dozorčí radě Povodí Ohře už nesedí bývalý liberecký hejtman Petr Skokan (Věci veřejné, dřív ODS), právník Josef Pavel a bývalý Gandalovičův ekonomický náměstek Petr Kušnierz. Za ně Šebesta dosadil karlovarského hejtmana Josefa Novotného (ČSSD), Daniela Pokorného z MZe a Ondřeje Beneše. Povodí Odry už nekontrolují bývalý Gandalovičův náměstek Ivo Hlaváč (ODS), Šárka Frщňková a Pavol Lukša. Nahradili je Miroslav Kyncl z ostravské Vysoké školy báňské, Aleš Kendík z MZe a Miroslav Novák. Novou trojicí v dozorčí radě Povodí Moravy jsou olomoucký hejtman Martin Tesařík (ČSSD), radní Jihomoravského kraje Ivo Polák (ČSSD) a Miroslav Král z MZe. Vystřídali Radku Bučilovou, Václava Horáka a Jakuba Zavorala.
„Důvodem je zohlednění změn, které nastaly u reprezentací krajských samospráv. Dalším důvodem je posilování role zakladatele, respektive odborných úseků ministerstva zemědělství ve státních podnicích,“ vysvětluje mluvčí MZe Petr Vorlíček.
Šebesta také výrazně obměnil vedení státního Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. Do pětičlenného představenstva přivedl tři nové členy, mimo jiné ekonomického experta ČSSD Jana Mládka.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).