Menu Zavřít

OPTICKÝ KLAM

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

AliaChem

PRAHA – Chemická společnost AliaChem oznámila za loňský rok obrovskou, více než dvoumiliardovou ztrátu. Nový vlastník, firma Agrobohemie, k ní podal jen obecnou informaci. Vyšší než očekávanou ztrátu způsobilo zejména přecenění aktiv a tvorba nových opravných položek.

Toto vysvětlení bývá při zdůvodnění nečekaného propadu poměrně obvyklé. Podivné je ovšem u společnosti, na kterou ještě v průběhu loňského roku dohlížela Revitalizační agentura a věřitelský výbor. Bývalé vedení AliaChemu ještě v pololetí minulého roku tvrdilo, že se dřívější záporné hospodaření začíná blížit k nule. Provozní hospodářský výsledek dosáhl za prvních pět měsíců roku 2000 výše téměř 300 milionů korun a do konce roku to mělo být 450 milionů.

Z pohledu nového majitele skončilo loňské hospodaření firmy propadem ve výši

2,18 milionu korun, což je oproti předchozímu roku téměř trojnásobné zhoršení. Největším vlastníkem společnosti AliaChem je teoreticky holding Unipetrol. Od loňského podzimu ji sice s téměř padesátiprocentním podílem ovládá obchodní společnost Agrobohemie (společný podnik holdingů Unipetrol a Agrofert), Unipetrol však navíc drží dalších osmnáct procent akcií.

BRAND24

Noví vlastníci se řízení společnosti ujali koncem minulého roku a první personální změny se týkaly postů generálního a finančního ředitele AliaChemu (EURO 1/2001). Další výměny včetně vedení výrobních závodů následovaly v průběhu ledna (EURO 7/2001).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).