Menu Zavřít

Opravdové Palermo

25. 3. 2015
Autor: euro

Demagogie, jakou použil Andrej Babiš v Otázkách Václava Moravce při obhajování svého naprosto evidentního konfliktu zájmů v případě biopaliv přimíchávaných do pohonných hmot, byla zcela mimořádná a neměla by lacino projít.

Je pravda, že problém biopaliv je problémem resortu zemědělství a na pěstování řepky vydělávají sedláci. A tak jde v případě povinnosti přimíchávat biosložku do nafty o agendu ministra zemědělství Jurečky, jak tvrdí Babiš. Nicméně je skutečností, že návrh zákona, který biopaliva daňově zvýhodňuje, předkládalo ministerstvo financí. Kdo taky jiný.

Je skutečností, že na daňové úlevě šetří konečný spotřebitel, tedy motorista, protože jinak by za čistou ropnou naftu platil více. Jenže stejný motorista je také daňovým poplatníkem, a tak ho to stojí těch devět miliard ročně. A to nemluvíme o tom, že motorům to žluté z pole až tak moc nechutná.

Zúžený manévrovací prostor

Zrovna tak je pravdou, že biopalivo z řepky patří do tzv. první generace biopaliv a bylo jasně prokázáno, že jejich produkce a užívání škodí životnímu prostředí více, než těžba a užívání ropných produktů. Proto do budoucna není povinností členských států EU je využívat a sankce v tomto případě žádná nehrozí.

Konec řepkových lánů by jistě poškodil nejen Babiše, ale i zemědělce. Ti by ale na svých lánech dokázali pěstovat něco jiného. Že by Babiš v Preolu přešel z meřo na stolní olej, jak se pokoušel tvrdit v neděli u Moravce, je bizarní představa. Nikoli technologicky, ale ekonomicky. Taková kvanta fritovacího oleje by neprodal, ani kdyby na něj měl monopol v Číně.

Prostě pokračování v daňově zvýhodněném míchání biosložek do nafty je existenční podmínkou pro významnou část Babišova privátního byznysu a zároveň je v příkrém rozporu se zájmy občanů – ekonomickými i ekologickými. Jestliže vláda, jíž je členem, tuto politiku prosazuje, je to naprosto průzračný příklad toho, proč se druhý nejbohatší občan ČR nikdy neměl státu ministrem. Tohle je totiž to opravdové Palermo.

eurokomentáře


Čtěte další komentáře autora:

Alpská vyhlídka

Miloš a bábovičky

BRAND24

ČSA jsou důkazem Babišova selhání

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).