Menu Zavřít

OPĚT VĚTŠÍ ZÁJEM

15. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Hypoteční úvěry

PRAHA (ČTK) – Úvěry za více než osmnáct miliard korun poskytly hypoteční banky v loňském roce. Devět hypotečních ústavů, které působí na českém trhu, loni uzavřelo 10 228 hypoték, což v celkovém objemu dělá 18,18 miliardy korun. Naproti tomu v roce 1999 fungovalo v Česku šest hypotečních bank, které poskytly přes šest tisíc úvěrů v hodnotě necelých jedenácti miliard korun. Od počátku poskytování hypotečních úvěrů tak banky vystavily bezmála třicet dva tisíc hypoték za 58,4 miliardy korun. Největší část hypotečních úvěrů směřovala na podporu bydlení. Zatím se jednalo o dvacet osm tisíc hypoték v celkové sumě patnácti a půl miliardy korun.

Největší domácí hypoteční bankou je Českomoravská hypoteční banka, která zatím poskytla více než třináct tisíc úvěrů v objemu 15,5 miliardy. To představuje více než jedenačtyřicetiprocentní podíl podle počtu hypoték a více než čtvrtinový podíl na trhu podle hodnoty úvěrů. Podle počtu hypoték mají více než dvacetiprocentní podíl ještě Česká spořitelna a Komerční banka. Nasmlouvané částky potvrzují, že druhou největší hypoteční bankou je HypoVereinsbank.

Za necelých šest let fungování hypotečního úvěrování vyplatil Fond bydlení na státních příspěvcích sedm set milionů korun. Podle zjištění týdeníku EURO by se tato částka měla v letošním roce výrazně zvýšit. Ministerstvo pro místní rozvoj totiž plánuje výplatu státního příspěvku ve výši šesti set milionů korun.

BRAND24

Zástupci hypotečních ústavů se domnívají, že pro rok 2000 lze očekávat minimálně stejný přírůstek jako vloni. Záležet bude především na výši státní podpory. Pokud se vrátí na čtyři procenta, lze očekávat minimálně stejný, ale pravděpodobně vyšší počet uzavřených hypoték než v roce 2000. Libor Ostatek z GE Capital Bank k tomu dodává: „Pokud zůstane státní podpora na současné dvouprocentní úrovni, lze očekávat stagnaci hypotečního úvěrování. Úrokové sazby hypoték by ale měly zůstat na stávající úrovni.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).