Menu Zavřít

OPĚT NOVÁ KOMISE

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Vysoké pece Ostrava

BRAND24

OSTRAVA – Dodavatel surového železa, Vysoké pece Ostrava, v nichž Nová huť drží 66 procent základního jmění a zbytek sousední Vítkovice, se ocitá ve finančních problémech. Do těch stahují podnik právě jeho akcionáři, protože mu neplatí za odebrané suroviny. Vítkovice, respektive Osinek, který zajišťuje provoz výroby v hutích, totiž za železo platí přímo Nové huti a ta tyto peníze používá na umazávání svých pohledávek za jinými společnostmi, zejména za dalším dodavatelem železa, izraelským Shiranem. Momentálně se její závazky po lhůtě splatnosti blíží jedné miliardě korun, což je pro podnik s ročním obratem jedenáct miliard citelná újma. Vítkovice dodavateli železa nedluží nic.
Vysoké pece jsou společným podnikem obou ostravských hutí již čtyři roky a původně dodávaly oběma podnikům přímo. Jejich pohledávky za finančně nestabilními Vítkovicemi však narostly do obrovitých rozměrů, a proto je odkoupila Nová huť. Od listopadu 1998 jdou všechny platby přes ní. „Takto byla situace nastavena, a já to nemohu momentálně změnit. Vše se bude řešit na vládní úrovni, uvedla předsedkyně představenstva Osinku Anna Richtrová. Osinek totiž projevil zájem odebírat surové železo od Vysokých pecí přímo, to se ale nelíbí Nové huti, protože by nemohla disponovat jejich penězi, a vahou svého majoritního podílu tento postup zablokovala.
Pokud se finanční vztahy s vysokopecním závodem neurovnají, mohla by situace dospět až k odvolání jak Richtrové, tak i šéfa Nové huti Stanislava Velkoborského. Vláda proto na svém jednání 12. července rozhodla o vytvoření pracovní skupiny, složené ze zástupců všech tří zainteresovaných podniků v čele s předsedou Fondu národního majetku Jiřím Havlem. Úkolem komise bude vyřešit obchodní a ekonomické vztahy Vysokých pecí Ostrava s jejich dodavateli a odběrateli. O výsledku má informovat kabinet do konce letošního roku. To je však dlouhá doba a pro vysokopecní závod by již mohlo být pozdě.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).