Menu Zavřít

Opět máslo versus margarín

2. 12. 2008
Autor: Euro.cz

(EURO 48/2008)

První, zcela diletantský článek (EURO 40/2008), v němž jsou rostlinné tuky připodobňovány k plastům, jsem jako praktický lékař pro dospělé přešla s úsměvem. Pokud však stejnou chybu opakujete podruhé (EURO 48/2008), musím se ozvat. Dopouštíte se opět mnoha faktických chyb a prozrazujete, že nemáte ponětí, o čem píšete.
Proto jen namátkou - nic jako „hydrohebované oleje“ neexistuje. „Tenké tvrdé růžence podobné plastu“ - tento pojem je natolik diletantský, až z toho přechází zrak. „Excited“ vodíkové atomy nejsou rozrajcované, ale zahřáté. Nebo si před jedením rajcujete na plotně polévku, aby lépe chutnala? „Margarín není potrava“ - opět nepravdivé tvrzení. Margarín je poněkud zastaralý a zavádějící pojem. Dnešní moderní rostlinné tuky se vyrábějí jinou metodou než ztužováním, jímž se vyráběly margaríny. „Transmastné kyseliny mají kvalitu plastu“, je stejné jako napsat, že „voda má kvalitu ovce“. Strašíte lidi „trans fats“, ale pravé máslo má od své „přirozenosti“ vyšší obsah transmastných kyselin než rostlinné tuky, kterých se tolik bojíte. Stačí se podívat do kterékoli výživové příručky. Podrobný článek s testy vyšel i v lékařských časopisech. Máslo se pohybuje mezi třemi až čtyřmi jednotkami. Moderní „margaríny“ mají okolo jedné nebo pod jednu jednotku „trans-tuků“. Z hlediska výživy jsou v pořádku a lidem šetří srdce i cévy. U diet, při nichž redukujeme obsah živočišních tuků ve stravě, jsou výhodné. U zdravých lidí je pak střídání másla a rostlinných tuků zcela v pořádku. Podobných mylných tvrzení je v článku mnoho.
Nepouštějte se na tenký led problematiky, o které nemáte ani ponětí. Působí to směšně a snižuje úroveň týdeníku EURO.

MUDr. Věra Dudková, praktik pro dospělé

Děkuji za přátelský e-mail. „Hydrohebované“ byl nešťastný tiskový překlep slova „hydrogenované“, za který se pokorně omlouvám. Lékařský odborník si jej však mohl z kontextu jako překlep vysvětlit. Jinak beru na vědomí, že jste na tento námět větším odborníkem než citovaná doktorka Marilyn Glenvillová, potažmo The Royal Society of Medicine, a přeji Vám hodně spokojených pacientů.

BRAND24

Benjamin Kuras, spolupracovník redakce

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).