Menu Zavřít

Odbory nechtějí finančního investora

26. 5. 2006
Autor: Euro.cz

Mittal Steel Ostrava

BRAND24

PRAHA (foj) - Odboráři společnosti Mittal Steel Ostrava začali bojovat za zájmy majoritního vlastníka oceláren, koncern Mittal Steel. Žádají totiž premiéra Jiřího Paroubka, aby zařídil, ať Česká konsolidační agentura (ČKA) neprodává svých 10,969 procenta akcií v hutích finančním investorům. „Máme odůvodněnou obavu, že případný prodej tohoto podílu ČKA některému ze zájemců, již se pravidelně účastní privatizací v České republice, například finančním skupinám, jejichž cílem je realizovat maximální spekulativní zisk, by mohl znamenat vážnou hrozbu pro sociální jistoty zaměstnanců společnosti Mittal Steel Ostrava a rovněž pro sociální stabilitu v celém regionu,“ tvrdí odboráři v dopise, který zaslali Paroubkovi v polovině dubna. Ze kterých finančních investorů mají největší strach, však neuvedli. Týdeník EURO má kopii zmíněného dokumentu k dispozici.
Odboráři rovněž Paroubkovi připravili plán, jak se těmto nebezpečím vyhnout: Prodat téměř jedenáct procent akcií současnému majoritnímu vlastníkovi společnosti Mittal Steel Ostrava, ocelářskému koncernu Mittal Steel. Svůj návrh zdůvodňují tím, že pouze takové řešení zajistí zdárné dokončení restrukturalizace největších českých oceláren, zachová sociální smír ve firmě a rovněž pozitivně ovlivní zaměstnanost a prosperitu v celém regionu.
Mittal Steel, jak alespoň tvrdí odboráři, má o akcie zájem. „Předpokládáme, že skupina Mittal je ochotna a schopna nabídnout za podíl České konsolidační agentury adekvátní tržní cenu,“ konstatují zástupci zaměstnanců.
Odboráři tvrdí, že je k napsání dopisu přiměly informace z médií a dalších zdrojů, dle kterých ČKA zvažuje prodej svého podílu v hutích.
Zástupci zaměstnanců rovněž upozorňují premiéra Paroubka, že ČKA musí při prodeji dbát na to, aby prodej akcií novému majiteli nenarušil zdárné dokončení restrukturalizačního plánu společnosti Mittal Steel Ostrava, který schválila Evropská komise. Ten je součástí Protokolu č. 2 o přistoupení České republiky k Evropské unii. Česko se v něm mimo jiné zavázalo ke snižování výrobních kapacit tuzemských oceláren. Pokud stát nedohlédne na jeho plnění, bude muset Bruselu zaplatit pokutu ve výši několika set milionů korun.
Za vážnou hrozbu pro chod hutí označili odboráři v dopise i společnost Petrcíle. Stát s ní již několik let vede spor pro údajné zmaření investice v ocelářské společnosti Nová huť, nyní Mittal Steel Ostrava. Petrcíle požaduje po státu v arbitrážích několik miliard korun nebo akcie Mittal Steel Ostrava jako odškodné za zmařenou investici. Odboráři se obávají, že by Petrcíle mohla ovládnout akcie hutí přes zprostředkovatelskou firmu. „Což by podle našeho názoru kromě již uvedených dopadů na zaměstnanost a sociální stabilitu nepochybně zhoršilo postavení státu ve sporu s firmou Petrcíle a způsobilo destabilizaci ve společnosti Mittal Steel Ostrava,“ dodávají v dopise.
ČKA získala téměř jedenáct procent akcií Mittal Steel Ostrava v roce 2004 od Třineckých železáren za 1,63 miliardy korun. Cena jedné akcie odpovídá částce 1250 korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).