Menu Zavřít

OD NADŠENÍ K NIHILISMU

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

C h r o n o l o g i e

Zástupci České finanční si na samém počátku mysleli, že se jim podaří vymoci splacení problematických úvěrů a prosazení potrestání hospodářské kriminality v bankách, jejichž aktiva spravují. Dnes se už bojí jen vyslovit jméno svých protivníků.

Železárny a drátovny Bohumín (ŽDB), ještě společně se Spolchemií, jsou zřejmě největšími kauzami České finanční (ČF). Závažnost trestního oznámení vypracovaného ČF na tyto subjekty dokládá i fakt, že je prošetřuje Služba pro odhalování korupce a závažné hospodářské trestné činnosti.

ČF k 1. březnu letošního roku převzala podle slov ředitele Stanislava Pavla celkem 25 miliard problematických aktiv, což představuje pohledávky 1300 dlužníků a podíly v 65 společnostech.

S jistým časovým odstupem se dnes můžeme ohlédnout, jak se vyvíjelo optimistické naladění představitelů České finanční až k úplné deziluzi a skepsi. Vycházíme ze zpráv sebraných ČTK se zvláštním zřetelem právě na ŽDB.

13. května 1997

Jednatel ČF Ladislav Řezníček si pochvaluje, že dlužníci Moravia banky, Banky Haná a Pragobanky již začali své půjčky splácet, nebo alespoň ČF kontaktovali. „Zdá se, že vymáhání splátek úvěrů naším prostřednictvím bude efektivní, řekl jednatel Řezníček.

Srpen - říjen 1997

Ozdravný konsolidační program ordinovaný Českou národní bankou nastoupila i Foresbanka. V jeho rámci se zbavila „méně bonitních akcií , které převedla na ČF. Ta tak získala podíly ve Spolchemii. A v prosinci i podíly v ŽDB.

24. února 1998

Jednatel ČF Ladislav Řezníček informoval, že pokud se nezmění zákony, nepodaří se jim vymoci v příštích dvou letech více než 30 procent z celkem 17,5 miliardy nedobytných pohledávek a 4,7 miliard problematických cenných papírů. Zároveň přiznal, že v loňském roce Česká finanční vymohla pouze 227 milionů, tedy jedno procento pohledávek.

Jaro 1998

ČF zjišťuje, že ve firmách, kde má podíl, často nemůže nic podstatného ovlivnit. Je jen obyčejným minoritním akcionářem. To je i příběh jejího figurování v ŽDB.

11. června 1998

ČF, vlastnící necelých osmnáct procent ŽDB, iniciovala svolání jejich mimořádné valné hromady se záměrem rekonstruovat statutární orgány. Ředitel ČF Stanislav Pavel uvedl, že jejich cílem je i odhalit případné nekalé finanční investice ŽDB.

12. června 1998

Na mimořádné valné hromadě ŽDB disponovala ČF společně s Podnikatelským penzijním fondem a Bohemia Venture 43,18% podílem, ale přesto to bylo málo. Proti ní stálo seskupení EPAS, MCI Holding a Kredital IF s 47,15% podílem, které si prosadilo vše, co chtělo.

10. července 1998

Na výroční valné hromadě ŽDB se opakoval scénář z hromady mimořádné: ČF se nepodařilo prosadit vůbec nic. Přes čtyřicet procent hlasů tak stačilo pouze k právu klást dotazy.

17. července 1998

ČF požaduje po ŽDB zaplacení tří směnek v celkové hodnotě 608 milionů korun. Směnky sloužily jako zajištění několika úvěrů odkoupených od Foresbanky. ŽDB uvedlo, že směnky neuznává, považuje je za neoprávněné a neuplatnitelné a že ČF se může klidně obrátit na soud.

23. července 1998

Firmy EPAS a ŽDB vyzvaly vedení ČSSD, aby byly prověřeny v rámci akce čisté ruce. Chtějí se tak očistit z nařčení o tunelování od ČF.

5. srpna 1998

ČF nevylučuje, že ŽDB skončí v konkursu, pokud neuhradí 608 milionů korun za své tři směnky. Ředitel ČF Stanislav Pavel uvedl, že druhým řešením by mohla být kapitalizace směnek. Tím by se ČF a s ní spřízněné společnosti mohly stát majoritním akcionářem ŽDB. Ředitel Pavel také popsal podezření z tunelování ŽDB.

18. srpna 1998

ŽDB sdělily, že připravují žalobu na ČF, která prý poškozuje jejich dobré jméno.

Prosinec 1998

CONTENT24

Představitelé ČF, ředitel Stanislav Pavel a jednatel Ladislav Řezníček, se shodují, že hospodářská kriminalita nebude v ČR asi nikdy potrestána. Obávají se sdělit byť jen jména subjektů, na které ČF podala trestní oznámení.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).