Menu Zavřít

Od 10. dubna do 13. dubna

31. 5. 2012
Autor: Euro.cz

kalendárium

Povelikonoční týden bude podobně klidný jako velikonoční, většina unijních institucí důležitá jednání či veřejné akce neplánuje. Eurokomisaři nebudou mít své pravidelné středeční jednání, stejně tak se nescházejí ministři členských zemí Evropské unie. Výjimkou je Evropský parlament, kde se europoslanci ve čtvrtek potkají ve svých výborech v Bruselu.

ÚTERÝ 10. DUBNA
Co řekne Maďarsko Bruselu
Uplyne termín pro maďarskou vládu vyjádřit se k řízení, které proti zemi zahájila Evropská komise. Komise dala v březnu Maďarsku jeden měsíc na změnu kontroverzní legislativy, jinak by mohlo být zahájeno soudní řízení. Maďarsko pod vedením premiéra Viktora Orbána už čelí bezprecedentnímu zmrazení prostředků z fondů soudržnosti Evropské unie pro nadměrné výdaje.

STŘEDA 11. DUBNA
Postavení pacientů v EU
V Kodani začíná dvoudenní konference o posílení postavení pacientů. Projednávat se bude budoucnost péče o zdraví a sociální péče v Evropě, možnosti většího přístupu pacientů k informacím a znalostem, využití sociálních médií, reorganizace systému zdravotní péče.

ČTVRTEK 12. DUBNA
Vývoj v evropském průmyslu
Eurostat zveřejní údaje o vývoji průmyslové výroby v eurozóně a zbytku Evropské unie.

Jak se bude v Evropě létat
Evropský ekonomický a sociální výbor pořádá veřejné slyšení na téma letecké dopravy. Brusel se chystá revidovat stávající právní úpravu a přijde s návrhem revidovaných hlavních směrů v oblasti letectví. Letecká doprava se v posledních letech dramaticky proměnila. Nízkonákladové společnosti vybudovaly nový obchodní model napojený na menší regionální letiště, a výrazně tak zvětšily svůj podíl na trhu. Na druhou stranu bývalé národní společnosti téměř dokončily svoji restrukturalizaci a konsolidovaly svoji pozici v Evropě.

Europoslanci o přísnější finanční regulaci
Europoslanci budou v Bruselu zasedat ve výborech. Ekonomický a měnový výbor probere dva zákony, jimiž chce EU posílit regulaci finančních trhů: trestní sankce za manipulaci trhů a požadavek na dodatečné kapitálové požadavky pro banky.

BRAND24

O tajných věznicích CIA v Evropě
Podvýbor pro lidská práva europarlamentu pořádá veřejné slyšení na téma „tajných přistání letů a věznic“ v souvislosti s podezřením, že CIA ilegálně převážela, zadržovala a mučila své vězně v některých evropských zemích. Vyšetřování Evropského parlamentu prokázalo, že přes starý kontinent se uskutečnilo více než 1200 letů CIA, jednadvacet mělo mezipřistání v Praze, dvě v Pardubicích.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).