Menu Zavřít

OBTÍŽNÁ HŘIŠTĚ, DOBRÉ ZÁZEMÍ

8. 10. 2001
Autor: Euro.cz

V Harrachově střídají golfisté lyžaře

CONTENT24

Nemalé možnosti golfové nabídky na severu Čech mohou být pro některé hráče vzhledem k drsnějším klimatickým podmínkám tohoto regionu překvapivé. Obecně lze hřiště v regionu charakterizovat jako členitá a poměrně náročná. A zřejmě i vzhledem k obtížnosti místních hřišť se u nich nezapomíná na solidní zázemí.
Díky semilské devítce, která funguje od začátku sedmdesátých let, lze tvrdit, že Semilsko je tradičním golfovým místem v ČR. Golf Club Semily (GCS) letos připravuje zajímavou změnu v podobě prodloužení jamky číslo 4, která byla do minulé sezony krátká přes řeku. Pro letošní rok bude jamka číslo 4 prodloužena, zatím nejsou Semilští rozhodnuti, zda vznikne velmi náročná tříparová jamka o délce přibližně 170 metrů, nebo také nelehká čtyřparová jamka, dlouhá cca 270 metrů. „Počítáme s posunutím greenu hlouběji do lesa, v tuto chvíli je vše připraveno k osetí fairwayí, říká Miloslav Mečíř, správce hřiště GCS. Semilští pokračují ve zlepšování greenů a všech hracích ploch, i proto doporučuji hru na fyzicky (velké převýšení) i psychicky (dvakrát přes vodu) náročném hřišti vyzkoušet. Nepříjemné a někdy i nebezpečné je křížení drah některých jamek, které zde vzniklo při využití celé nabízené lokality u řeky Jizery.
Nedaleké Liberecko nabízí několik možností zahrát si golf. Nejblíže k dálnici z Prahy je Ještěd Golf & Country Club (JGCC). Pro letošní rok je zajímavé rozšíření již tak solidního zázemí hřiště o ubytovací kapacity a od května i zprovoznění VIP Clubu. „Letos pokračují práce na budování druhé devítky, kterou chceme zprovoznit v příštím roce, říká o dokončení osmnáctky Aleš Vébr, prezident JGCC. To, že je pod Ještědem členité hřiště, si neuvědomíte pouze díky nádhernému výhledu do okolí, ale i díky tomu, že v klubové recepci si můžete zapůjčit také motorový vozík, který usnadňuje pohyb po hřišti.
Druhé liberecké hřiště lze nazvat městským, protože od centra města je vzdáleno zhruba čtyři minuty. Pro letošní sezonu se připravuje otevření a znormování kratší devítky a také otevření klubovny k fungujícímu krytému driving range a cvičným greenům. „Naše plány směřují k tomu, abychom nabídli areál, kde se dá dobře trénovat, vyzdvihuje tréninkové zázemí Vladimír Zapotil, prezident Golf Clubu Liberec (GCLI). Připravovanou devítku bude možné do budoucna rozšířit na osmnáctijamkové hřiště.
Další golfovou možnost v letošním roce nabídne ranč Malevil na trase z Liberce do Děčína, kde bude k dispozici devět jamek hřiště Královského golfového klubu Malevil (KGKM). „Počítáme s postupnou výstavbou dalších jamek, říká Michal Vávra, majitel areálu i prezident KGKM. V Lužických horách tak vzniká místo, které díky zázemí ranče bude ideální pro společné návštěvy golfistů i jejich nehrajícího doprovodu. Pro nehrající nabídne poměrně široké možnosti pro aktivní i pasivní odpočinek. Pro spojení golfové hry s obchodními aktivitami je k dispozici zasedací místnost s padesáti místy. Samozřejmostí je možnost ubytování a nabídka restaurace. „Golf vlastně jen doplňuje celý náš areál, dodává Michal Vávra.
V severních Čechách jsou také dvě zřejmě nejvýše položená hřiště na území republiky. Od loňského léta je s golfem spojeno populární středisko zimních
sportů Harrachov. Golf Club Harrachov (GCHA) připravuje pro letošní rok zprovoznění členité devítky s velkým převýšením, umístěné na louky nedaleko nádraží. „Díky vzrostlým stromům má hráč na našem hřišti pocit, že hřiště je zde od nepaměti, popisuje umístění hřiště prezident GCHA Zdeněk Moravec. Sezona by v Harrachově měla začít v první polovině května a skončit v říjnu. „Vzhledem k členitosti a převýšení hřiště je na něm minimum umělých překážek, dodává Zdeněk Moravec. Místní upozorňují nejen na to, že během hry nikdy nestojíte rovně, ale i na lahůdku v podobě umístění jednoho z greenů za kamennou zídkou. V bezprostřední blízkosti devítky, kterou lze obejít za 70 minut, je pět penzionů, proto klub připravuje pouze dostavbu zázemí pro techniku na údržbu hřiště.
V Mladých Bukách (EURO 48/2000) v Podkrkonoší má vzniknout ambiciózní areál, který v roce 2002 nabídne hru na 27 jamkách a široké zázemí nejen pro golfisty. „V letošním roce zprovozníme vnitřní devítku a menší golfové zázemí, říká Jiří Grund, prezident Golf Clubu Mladé Buky. Pro letošní sezonu se připravuje i několik turnajů. Po dokončení mistrovského hřiště v Mladých Bukách vznikne na 200 hektarech nejrozlehlejší golfové hřiště v Česku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).