Menu Zavřít

Obraz jako od Vinciho

9. 1. 2009
Autor: Euro.cz

Televize je skvělá, technika navíc ale nefunguje

Když už je k dispozici video o vysokém rozlišení, například ze satelitu nebo z digitální kabelovky, má smysl pořídit si k němu i příslušně schopnou televizi. Testovaný Panasonic Viera 37LZD800 patří k těm lepším v nabídce prodejců, ale pár nikoli nepodstatných mušek výsledný dojem kazí.
Na televizi je vidět, že už zapracovali i designéři. Dřívější produkty Panasoniku byly ve srovnání s konkurencí dost nehezké, což tento přístroj mění. Celkově působí čistějším a uhlazenějším dojmem, takže ani zavěšený na zdi v obýváku ostudu neudělá. K plnému rozlišení HD není co dodat, pomalu přichází doba, kdy zejména u dražších LCD nemá smysl uvažovat o čemkoliv jiném. Dražší LCD si totiž poradí bez trhání obrazem i s režimem 24 snímků za sekundu, importovaným k nám z Ameriky. Testovaná viera je vybavená čtyřmi HDMI konektory verze 1.3, což je velké plus. Běžně jsou k mání tak tři a o jejich specifikaci výrobce v letáku většinou mlčí. Specifikace konektoru HDMI je důležitá, protože jeho nižší verze nepodporují například technologii Deep Color a nedokážou zpracovat data 24p režimu přímo z disků BluRay. Poslední specifikace 1.3 naopak umí přenášet zvuk ve formátu Dolby TrueHD. Jiným velkým plusem viery je zvuk, který je téměř srovnatelný s televizemi LG, které ladil akustický mág Mark Levinson.
To nejdůležitější je ale obraz, a ten se také povedl. Stohertzová technologie v tomto případě na rozdíl od levnější konkurence dává smysl. Ve spolupráci s obrazovým procesorem V-Real 3 Pro vykazuje obraz nižší šum, lepší detaily a barvy. Použitý systém dynamického podsvícení také zaručuje dobré podání černé barvy. Když je třeba zobrazit na určité ploše černou, televize vypne podsvícení. Výsledek sice není tak dokonalý jako u plazmové konkurence, ale ve srovnání s průměrnými LCD je rozdíl podstatný. Dynamické podsvícení umožňuje dosáhnout vysokého kontrastu. V podání barev a hlavně v zobrazení rychlých scén je tato televize na špičce v kategorii kvalita za rozumnou cenu. Pokud má sama televize nějaké vady, tak snad příliš lesklý povrch displeje, který má tendence více odrážet jiné zdroje světla v místnosti, než je vhodné.
Samostatnou kapitolou je takzvaný Viera Link. Jde vlastně o rozšířené schopnosti kabelu HDMI, které například Samsung nazývá Anynet+, LG SimpLink a Sony Bravia Theatre Sync. Myšlenka spočívá v ovlivňování více přístrojů, propojených prostřednictvím HDMI, jediným dálkovým ovladačem. Ne že by se tak dalo nastavit cokoliv, ale nejméně zapnout a vypnout přístroj by mělo být možné, stejně jako třeba nastavit nahrávání. Zkrátka ty nejběžnější funkce, kvůli nimž se na typickém konferenčním stolku v českém obýváku povaluje tak pět různých dálkových ovladačů. Realita je bohužel trochu méně entuziastická. V principu jde o klasickou síť. Televize je jakýsi server a všechna ostatní zařízení připojená přes HDMI se k ní chovají jako podřízení. Ovladačem na obrazovce TV stačí vybrat jedno z připojených zařízení a začít je ovládat. Zatímco dříve televizor okamžitě poznal aktivaci připojeného scartu a přepnul na něj coby na zdroj signálu, o několik desítek let modernější rozhraní je třeba nejprve ručně nastavit, aby reagovalo na povely cizího ovladače, vypnout ze sítě a teprve připojit a poté se snad objeví v modelu sítě na obrazovce TV. Proč tomu tak je, nevím, jinak to ale nefunguje vůbec. I potom se některé kousky elektroniky chovají podivně, například fotoaparát LUMIX G1 se odmítal zapnout. Navíc, protože jde o veřejně dostupný dokumentovaný protokol, není důvod, proč by nemělo fungovat všechno se vším. Praxe opět hovoří jinak. Různé značky a modely elektroniky připojené k testované televizi buď nefungovaly vůbec, nebo alespoň podivně.
Panasonic 37LZD800 je opravdu skvělý přístroj za ještě stále únosnou cenu. Přesto má smysl pouze tam, kde je k dispozici signál ve vysokém rozlišení. A vychytávkám typu Viera Link dejme ještě trochu času vyrůst z dětských nemocí.

Klady
obraz
zvuk
design

Zápory
Viera Link

CONTENT24

Panasonic 37 LZD800
Úhlopříčka: 94 cm
Rozlišení: 1920×1080 pix
Odezva: 2ms
Dynamický kontrast: 10 000:1
Jas: 500 cd/m²
Tuner: Analog, Digital (DVB-T)
100Hz: ANO
Poměr stran: 16:9
Zvuk: Stereo
Zvukový výkon: 2x10W
Paměť teletextu: 2000 stran
České menu: ANO
Přípojná místa: SCART, 4xHDMI, RGB, komponentní, USB, PC, USB
Cena: 33 000 Kč
Hmotnost: 23,5 kg
Rozměry s podstavcem (Š x V x H): 961x613x107

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).