Menu Zavřít

Obilí podlamuje kolínka

20. 5. 2011
Autor: Euro.cz

Europasta

BRAND24

Extrémní zdražení pšenice srazilo loňský zisk největšího výrobce těstovin ve střední Evropě, společnosti Europasta SE z jihočeského Boršova nad Vltavou. „Zisk před zdaněním dosáhl 1,2 milionu korun a tržby 1,1 miliardy,“ představuje loňské výsledky generální ředitel a spolumajitel Europasty Pavel Hrdina. Rok 2009 skončila těstárenská firma se ziskem 85 milionů korun při tržbách 1,25 miliardy.
„Výsledek výrazně ovlivnil prudký růst cen obilí po loňských žních. Pšenice zdražila víc než dvojnásobně. Zvedla se také cena kartonů a fólií,“ vysvětluje šéf Europasty pokles zisku. Na hospodaření se podepisuje rovněž neobvyklé sblížení cen měkké a tvrdé pšenice. Tvrdá bývá zpravidla o dost dražší. „Setření rozdílu není příznivé pro cenu těstovin z měkké pšenice, které jsou nejoblíbenější na českém trhu. Snižují se nám marže,“ dodává Hrdina.
Přesně před rokem vstoupili do Europasty, kterou do té doby vlastnili napůl Pavel Hrdina a Michal Miťka, dva zahraniční investoři – španělský výrobce těstovin Gallo a portugalský producent těstovin a cereálií Cerealis. Každý ze zmíněné čtveřice nyní drží 25 procent akcií.
Posílená firma, známá v Česku pod obchodními značkami Adriana, Zátkovy těstoviny a Rosické těstoviny, chce teď dál expandovat ve středoevropském regionu. Poohlíží se po akvizicích zejména v Polsku a Maďarsku. „V Polsku rosteme, prodáváme víc zboží. Vhodné akviziční cíle tam ale zatím nejsou k dispozici,“ říká Hrdina.
Po spojení se strategickými partnery se tak Europasta soustředí hlavně na vnitřní rozvoj. Výrobu koncentruje do továren v Boršově a Litovli, kde v únoru příštího roku spustí novou linku na špagety. Poté nadobro uzavře provoz v Rosicích.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).