Menu Zavřít

Oběšenci na stromě štěstí

13. 10. 2006
Autor: Euro.cz

Mysleli jste si, že zemřít se dá jen jednou?

BRAND24

Žili byli v okolí jednoho stromu kamarádi. A ti měli hrozitánskou smůlu. Možná proto, aby si ji neuvědomovali, začali si říkat Přátelé od šťastného stromu – tedy Happy Tree Friends (HTF)…
Po internetovém úspěchu (následovaném vydáním pěti DVD kolekcí), který partička animovaných plyšáků v krémových barvách zažila, mají příležitost seznámit se s hodně černým humorem i televizní diváci v Česku (první série čítá třináct epizod s 39 segmenty). Od 5. října následuje TV Óčko například německou MTV Central a servíruje českým fanouškům vražednou hostinu, při níž podivně hynou slaďoučcí roztomilci se jmény Lumpy (dutý sob), Giggles (hihňavá veverka), Lifty a Shifty (mývalové), Cuddles (heboučký králíček) nebo voňavá tchořice Petunie.
Ale jak umírají! Těchto 21 následovníků Kennyho z animovaného seriálu Městečko South Park zásluhou svých tvůrců – Kenna Navarra, Aubreyho Ankruma či Rhoda Montija – vynechává „nepodstatný“ děj a soustředí se výhradně na SMRT. Pro neznalé této „flashové“ klasiky: představte si Müllerova krtečka, se vší tou jeho roztomilou dokonalostí, kterak se místo krájení melounu žene porcovat šneka na bifteky nebo přítelkyni myšku rozmašíruje sekačkou. Omylem. Právě radikální kontrast dětské formy se sadisticky absurdním obsahem je tu zdrojem vtipu, který zašel podstatně dál, než se kdy Itchy a Scratchy ze Simpsonových vůbec odvážili. Rovněž infantilní znělka HTF evokuje cokoliv, ale rozhodně ne apokalyptické pobíjení neviňátek.
Některé epizody oživí ty nejděsivější soukromé noční můry. Velký potenciál má třeba ta, v níž si bobřík Toothy vypíchne oko o lízátko, bulva mu vyskočí a za nerv se zavěsí přes větev… Že se i hmyz umí nebývale ostře bránit, už ví i inťoušský mravenečník Sniffles, jehož jazyk, srdce i hlasivky projdou vpravdě hororovou torturou. Běžným motivem tu bývá vyhnutí jasné smrti, aby vzápětí přišel ještě hrozivější úder. I když, světe div se, existují prý asi dvě epizody, v nichž nikdo neskoná, ač by tomu ztráta krve měla nasvědčovat… Oblíbenými proprietami jsou v čím dál delších a propracovanějších skečích větráky, rotor vrtulníku nebo dynamit; otevřené fraktury zdobí spoustu dílů stejně jako lebeční trepanace zakončené moudry typu: „Čas všechno zahojí.“
Uvidíme. S brutalizací doby včetně animovaného humoru se možná dočkáme i éry, kdy večerníček uvede svou čepicí jiný druh Šebestové, Rákosníčka nebo Maxipsa Fíka. Nyní své děti ale ještě dívat nenechávejte. A zasmějte se sami.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).