Menu Zavřít

Občan Klaus

8. 9. 2015
Autor: Euro E15

Je to velmi nečekaný krok. Václav Klaus inicioval petici. Rozumějte, jde o projev občanské společnosti. Sám přiznal, že reagoval na výzvy četného počtu občanů, kteří ho žádali, aby se do čela iniciativy postavil. Ano, tihle občané sice nejsou žádní sluníčkáři, nejradši by zatočili s imigranty hned u plotu v Maďarsku, ale je záhadné, proč si pro projev občanské společnosti vybrali zrovna tohoto muže. Že by krutý žert? Připomeňme si pár slovíček, jež někdejší prezident o podobných projevech…

Půl procenta

Pro začátek je důležité říct, že někdejšímu prezidentovi se nelíbily „nátlakové akce“ lidí, které nikdo nevolil. Nyní, v září 2015, má i on za sebou podobnou zkušenost. Když naposledy spojil svoje jméno s politickým hnutím, získalo Hlavu vzhůru ve sněmovních volbách nelichotivých 0,42 procenta.

Takže jde nyní opravdu „o pokus elit získat podíl na vládnutí neliberálním způsobem,“ jak napsal v roce 2012 v předmluvě Konceptu občanské společnosti?

Má snad pravdu Ladislav Jakl, který v témže dokumentu varuje, že „zájmové skupiny jsou vynalézavé při šíření propagandy, která má jejich parciální zájmy prezentovat jako zájem veřejný“? Pokud ano, měli bychom si dávat na

Popři se

Zmíněný dokument opravdu doporučuji k přečtení. Ve světle nynějších událostí je to čtení skoro až roztomilé. Třeba když ve stejném sborníku dostal prostor muž radikálních názorů Michal Semín a vyčítal Zeleným, že když chtěli za pomocí občanské společnosti odvolat z ministerstva školství Ladislava Bátoru, nezveřejnili, kdo ta občanská společnost je.

Pan prezident ale také nyní nic moc neřekl, o těch lidech, kteří ho nyní přemluvili, aby se postavil do jejich čela. Osobně bych si tipnul, že to byli zrovna ti muži ze sborníku.

Můžeme tomu říkat popírání sebe sama, pokrytectví, jakkoliv. Ale je to spíše zábava, protože tahle parta bohužel k smíchu je. Ale kdo ví, třeba prošli vnitřní proměnou a petiční projevy občanské společnosti jsou jen prvním znakem. Příště je třeba potkáme v džínách a s batůžky. Peace and Love.

eurokomentáře


Čtěte další komentáře Petra Weikerta:

MimoCard

Poslední laciné léto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).