Menu Zavřít

Oáza v betonové poušti

27. 4. 2007
Autor: Euro.cz

Příjemně překvapivá pankrácká oranžerie

I když je pražský hotel Holiday Inn včetně restaurace Esprit považován za první designový podnik v Praze, nikdy mne příliš nelákal. Nevím proč, snad pro nutnost prodrat se mezi chladnými betonovými molochy okolních staveb. Hotel je sice ustrojen v mramoru, ale jeho vnější tvář je obdobně strohá jako okolí. Uvnitř je to již něco jiného. Návštěvníka zaujme především oranžerie, zřejmě nejoblíbenější část Espritu. Vydařená skleněná „ulita“ je přilepená ve vnitrobloku ke zdi hotelu a poskytuje hostovi při vší modernosti hřejivý, vysoce elegantní a neotřelý azyl.
Vcházím, nenechávám se zabrzdit informací, že posečkám-li, budu uveden a míjím rozměrný bar po jedné a ve sloupoví ukrytou kavárničku po druhé straně. Teprve druhou žádost o vyčkání na personál vyslyším. Nečekám nijak dlouho. Odkudsi se vynoří pozorný noblesní muž, patrně maître d'hôtel, ujímá se mne a vede k mému cíli do oranžerie. Míjíme přitom - a já do ní zvědavě nahlížím - vlastní prostornou restauraci, dělenou na dvě části. Jedné dominuje otevřená kuchyně, druhé lomené těleso baru a neobvyklý, originální rautový pult. V zimní zahradě usedám k rozměrnému francouzskému oknu. Již při průchodu předchozími prostorami jsem zaregistroval jednu skutečnost. Interiér totiž při vší avizované moderně působí příjemně, nijak přísně ani chladně. Místy totiž vynikne kapka jakéhosi starosvětství, nepříliš výrazná, nicméně patrná stopa minulosti. Třeba ve tvarech a materiálech mobiliáře. Mimo bar ovšem, ten je pojednán v intencích pronikavé současnosti kosmického věku. Na terase, ze tří stran prosklené a vytrčené do nečekaného koutku ryzí přírody mezi monstrózními zdmi, je atmosféra o poznání hřejivější. Zaujmou vyplétaná křesla, ne až oslňující založení, atraktivní kombinace suchých větví a svítivých malých sluníček pomerančů a pestré obrazy s detaily přírodních motivů na stěnách. A také zvláštní „hadérkovitý“ strop, lehýnce se chvějící každým závanem vzduchu. Za okny je svěže zelený trávník, pestrý koberec macešek, minilesík borovic, to vše ozvláštněné pitoreskními kovovými „stromky“ se skleněnými plody prazvláštních tvarů.
Prohlídce je konec ve chvíli, kdy číšník servíruje krémovou polévku z karotky s čínskými houbami, řapíkatým celerem a tomaty concassé. Jako by se v sále rozzářilo další malé slunce, tak jasně svítila v talíři zlatožlutá hladina. Měla vlastně barvu dvojí, o odstín světlejší, jiskřivými očky protkanou krajku pěny, která kryla temnější, antukovými valéry hrající hladinu polévky. Obsažný šál vůní, který z ní vzlínal, dával tušit bohatý vějíř chutí. A skutečně, neobvyklým, dosladka laděným stopám karotky přihrávaly říznější prvky tomat. Do hustoty toho nejjemnějšího krému ustrojená polévka, ve které pluly a o slovo se hlásily v regimentu chutí - srovnaných jako o přehlídce - na julienne pokrájené „zápalky“ různých zelenin, nabídla na miligram vyváženou ryzí chuť. Espritní a vznosnou. Kdeže jsou ty nemožné až odpuzující patlavé mrkvové kaše ze školních jídelen! Zvláštně exoticky promlouvala v soustu houba, zemitá a důrazná. Na křídlech nebývale chutných tónů jarní mrkvičky se nesly všechny ostatní komponenty s větším či menším vstupem do dominantního projevu, který obohatily, rozšířily, ale nikoliv ohrozily jeho pozici hvězdy týmu.
Potěšen se během čekání rozhlížím po lokále. Číšníci odvádějí brilantní, i když rozdílně pojatou práci. Zatímco jeden bezezbytku drží linii přísného protokolu stolničení, druhý, pravidel také dbalý, vnesl do svého projevu něco rozvernosti. Vytknout není co ani jednomu z nich, výkon obou snesl vysoká měřítka.
Hlavní chod, telecí hřbet marinovaný v koňaku, servírovaný s pečenými jablky a kardamon risottem s cukrovým hráškem je ukázkou kuchařova výtvarného citu. Z temné až neprůhledné louže šťávy vyrůstá slonovinové skalisko, seskládané z matných zrnek rýže. Na jeho vrcholu se pozornosti chlubivě dožadují zkřížené porce růžového telecího, ještě výše se šplhá snítka kerblíku, vetknutá mezi jednotlivé špalíky masa. Celý obraz je dokrášlen růžicí jarně zelených lusků hrášku, která je zčásti skryta pod pyramidou rizota. V rozích jako malé kulaté strážní valy stojí vartu drobně skrájená jablíčka se vzhůru vzepnutými anténkami stopek. Až mi přišlo líto rozebrat tento malebný obrázek. Dal jsem se do jídla se stejným nadšením, s jakým jsem si talíř prohlížel. Báječný start obstarala rýže. Uměřeně šlemovitá, výrazným kořením jen lehce políbená, rozběhla velký závod. Když se přidala sladká, mladistvá chuť svěžích hráškových lusků a lehce nakyslý důraz jablíček, jako by dobře sehraná štafeta už další členy ani nepotřebovala. Ovšem bylo tu ještě maso, chuťově ozvláštněné mladé telecí, k němuž se jen stopově, polehoučku přidala aristokratická, vonná marináda. Celý tým stmelila šťáva. V té se spojil animální výraz teletinky s již řečenou noblesou koňakové marinády. Obkroužila vše ostatní a její závěrečný pozdrav odezníval jako poslední ve strmé, stoupavé spirále. Jen škoda, že maso, upravené bez toho, abych byl dotázán po míře propečení, bylo přetažené. O jeden až dva stupínky, a k tomu každý kousek jinak. Ku škodě věci, chuťový dojem byl jinak báječný.
Bezchybný byl dezert. Stracciattelový řez s pošírovaným jablkem ve vinné pěně „Marsala“, byl stejně pohledný jako hlavní akt večeře. Chuti jahod, bravurně vychytané až jogurtovitě hutné, jako kuřátko žluté pěny a natrpkle výrazných řezů jablek oponoval smetanově hladký, hutný vstup krémovitého sýra na tmavém kakaovém toastu. Výsledný efekt byl vybroušeným drahým kamenem, zdobícím celý večer a vynášejícím ho k nejvyššímu prožitku.
Tisíc a čtyřicet korun je cena příjemná a pro hosta lichotivá. Kdyby se vše obešlo bez drobných, leč hotelu tohoto ranku neslušícím škrábancům na fasádě, šlo by o sumu příznivou až mimořádně.

Plus - zklidňující atmosféra s dotekem přírody
minus - trochu smutný pohled na holou neprostřenou část „skleníku“

kvalita x cena: 8

Restaurant Esprit
Holiday Inn Prague Congress Centre
Na Pankráci 15 / 1684, 140 21 Praha 4
tel: +420 296 895 000, fax: +420 296 895 010
e-mail: main@holidayinn.cz www.holidayinn.cz
Otevírací doba: Po–Ne 11.30-23.00
Počet míst: restaurace 150, oranžerie 35
Druh kuchyně: mezinárodní s podílem české
Přijímané platební karty: všechny obvyklé
Jídelní lístek: čeština, angličtina
Jazyková vybavenost personálu: angličtina
Země původu nabízených vín: Argentina, Česko, Francie, Chile, Itálie, JAR, Španělsko

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 10 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 10 bodů z 10
Chování personálu 10 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 18 bodů z 20
Celkem: 56 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku:
Jehněčí carpaccio s česnekovo-tymiánovým aroma, čerstvé brusinky a rucolla salát 290 Kč
Dvojité hovězí consommé s roládou z kachních jater Foie Gras a kapkou Dry Sherry 120 Kč
Grilovaný mořský okouník s pečenou královskou krevetou, podávaný na zrcadle z červené řepy „Balsamico“ a špagetami „Nero“ 540 Kč
Prso z farmářského kuřete na hráškovém pyré se špenátovými spring rolls a hříbkovou omáčkou 420 Kč
Jehněčí karé v rozmarýnovém kabátu podávané s tomatovo-česnekovým konfitem a bylinkovým cous-cous 590 Kč
Pečený steak z plemenného „Charollais“ býka, s hořčičnou omáčkou „Pommerry“, lanýžovo-celerovými bramborami a pečenými sherry tomaty 520 Kč
Duet české kachny v moderní úpravě - Nadívané kachní stehno s játrovou nádivkou v kombinaci s pečeným prsíčkem, domácí bramboráčky a jablečné červené zelí 390 Kč
Tvarohové knedlíčky s meruňkovým coulis a kysanou smetanou 220 Kč

CONTENT24

Výběr z vinného lístku:
Taittinger Brut Réserve 0,75 l 2290 Kč
Müller Thurgau 2004 kabinet vinařství Skoupil, Velkopavlovická vinařská podoblast 0,75 l 590 Kč
Couvent de Jacobins 2001 L. Jadot, Bourgogne 0,75 l 1290 Kč
Chablis Premier Cru, Montée de Tonnerre 2002 0,75 l 1990 Kč
Sauvignon Blanc 2004 Vina Carmen, Maipo Valley 0,75 l 990 Kč
Chenin Blanc 2003 Villiera, Paarl 0,75 l 990 Kč
Modrý Portugal 2004 jakostní Vinařství Polehňa, Slovácká vinařská podoblast 0,75 l 690 Kč
Beaune „Bressendes“ 1er Cru 2001 L. Jadot, Bourgogne 0,75 l 2590 Kč
Merlot di San Leonardo 2002 IGT Trentino 0,75 l 1290 Kč
The Zin 2004 Cosentina Winery, Napa Valley 0,75 l 2190 Kč
Syrah 2004 Pascual Toso, Mendoza 0,75 l 1190 Kč
Pinotage 2001 Villiera, Paarl 0,75 l 1190 Kč

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).