Menu Zavřít

O teletextu

21. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Bude jednou z nesilnějších zbraní digitálního věku

Nejdříve je třeba vyřešit otázku, na co set-top box hodláte používat. I když zní možná absurdně, je třeba vědět, že ona malá krabička se vlastně chová jako samostatný televizor bez obrazovky. Dovede doplnit funkce levného jednoduchého televizního přijímače, zatímco majitelé dobře vybavených televizorů například s obrazem v obraze, se zmrazováním obrazu nebo zoomem, mohou v set-top boxu tyto funkce oželet.
Totéž platí o teletextu. Zařízení pro příjem digitálního signálu může doplnit jednoduchý analogový teletext, u starších přijímačů například bez možnosti bohatého listování ve stránkách a podstránkách, právě o tyto funkce. Obecně však lze říci, že teletext zatím není nejsilnější stránkou digitálního vysílání. Většina novějších analogových televizorů zatím nabízí větší teletextový komfort. Ale to se brzy změní. Právě teletext bude jednou z nesilnějších zbraní digitálního věku, protože kromě bohatého textového a grafického vybavení nabídne v rámci interaktivního vysílání i rolující zpravodajský proužek nebo fotografie, což jistě nezůstane nepovšimnuto marketingovými agenturami.
Ale zpět do obchodu. Zkoušet prodavače z dovedností teletextu v set-top boxu by dnes bylo troufalé, a proto možná vystačíme s otázkou, zda set-top box umí teletext v češtině. U přístroje za tisícovku nic takového obvykle očekávat nelze. V ceně od dvou tisíc nahoru by měla být česká diakritika samozřejmostí.
V rámci zkoumání teletextových dovedností set-top boxu je nutná také otázka, zda teletext zvládne i české titulky. Teletext v češtině u digitálního vysílání automaticky, na rozdíl od analogových televizorů, neznamená, že si přístroj s českými titulky poradí. Rychlost výměny teletextových stránek je u digitální televize, stejně jako u analogové, podmíněn kvalitou příjmu. Zkušenost však ukazuje, že digitální teletext i při horším signálu pracuje lépe. Zatímco analogový teletext je schopen nasypat na obrazovku změť písmenek z různých stránek a nic s ním nehne, digitální teletext, jakmile naskočí, je vždy v perfektním stavu. A on dříve nebo později naskočí. Dálková ovládání set-top boxů v nižší a střední třídě obvykle nejsou vybavena tolika teletextovými funkcemi, jako dálková ovládání analogových televizorů. Jsou však přístroje, které do digitálního obrazu klidně pustí analogový teletext a jedinou nevýhodou tak zůstává, že si musíte pohrávat s dvěma ovladači.
V současné době vysílají digitálně plnohodnotný teletext tradiční stanice: Česká televize, TV Nova a TV Prima. U nových, čistě digitálních stanic, se na něm prezentuje televize Óčko s novinkami z oblasti hudby , křesťanská TV Noe na něm informuje jen o sobě a digitálním rádiu podobného zaměření Proglas, u ČT24 jej nenajdete a u ČT4 můžete listovat jen sportovními stránkami teletextu České televize. Pro hledání televizního programu, který nové i tradiční kanály nachystaly, se využívá jiná funkce, nazvaná EPG.

Heslo do slovníčku

BRAND24

EPG (Electronic Program Guide)
Elektronický programový průvodce. Služba usnadňující divákovi orientaci v programové nabídce jednotlivých televizních stanic.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).