Menu Zavřít

Nudné semináře?

15. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Glosy postaršího technokrata

BRAND24

Také se občas zamýšlíte nad přínosem konference nebo semináře, z něhož právě odcházíte? Bývá to tradiční model přednášek s vystupujícími sponzory, kteří víceméně otevřeně nebo skrytě propagují své výrobky a služby. Doplňkem jsou obecné přednášky, které zřídkakdy přinesou něco nového a užitečného.
Kde jinde než v Americe by se někdo pokusil tenhle model narušit. Skupina studentů připravila v rámci řádné konference sérii prezentací. Nic nového, až na to, že byly sestaveny náhodně z tisíců slidů na internetu. K velkému překvapení organizátorů vydržela většina posluchačů dokonce bez velkých připomínek! Z této „ptákoviny“ se zrodila myšlenka „unconference“. Jde o řadu přednášek a prezentací, které jsou jen volně spojeny daným tématem. Přednášející můžete kdykoli přerušit a hlavně hlasujete nohama. Můžete z přednášky, která vás nudí, odejít vedle na jinou. Výstupy, diskuse, připomínky a náměty jsou zachycovány na tabulích nebo rovnou elektronicky do počítačů a později publikovány a komentovány.
Tuesday Business Network se rozhodl něco podobného zkusit v českém prostředí. Výraz unconference jsme přeložili do češtiny ve smyslu „jaké si to uděláte, takové to budete mít“. Námětem akce bylo publikování na internetu.
Jak to dopadlo? Pár odvážných řečníků se našlo. Překvapením bylo, že mezi nimi nebyl žádný bloger. V publiku seděli, ale zřejmě jim sedí spíše psaní na internetu než veřejné hlásání názorů. O publikování na webu se také moc nemluvilo. Výjimkou byla diskuze o mikroblozích, pokusu o nové strukturování chatu a esemesek. Řečníci s dlouhými prezentacemi neuspěli, nedostali se v časovém limitu na konec. Dařilo se těm, kteří měli zajímavý námět do diskuse. Červené karty určené k ukončení proslovu řečníků nepadly, nikdo neodešel. Češi jsou na to asi příliš slušní a konzervativní. Příležitost změnit diskusní příspěvek na místě pomocí „divoké karty“ na regulérní vystoupení také nikdo nevyužil.
Reakce byly většinou pozitivní, tak to možná zkusíme znova. I organizátoři se něco naučili, židle nebudou v řadách a řečníci dostanou hájených pět minut bez přerušování. Blogy jsem nečetl, tak nevím, jestli na nás zůstala nitka suchá. Chcete-li vědět víc, přijďte příště.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).