Menu Zavřít

Nově a trochu nešťastně

17. 10. 2005
Autor: Euro.cz

Slušně pojíst bohužel ne vždy stačí

Když se kdysi polorozpadlý dům v Rytířské ulici zaskvěl v nové kráse, stal se ozdobou ulice. Proto jsem očekával, že restauraci, jež se v jeho útrobách objevila o něco později, potká stejný osud.
Ihned za dveřmi podniku zažívám první šok. Těsně za mými zády se poprvé - v průběhu mého pobytu zde potom ještě mnohokrát - ozve detonace, klenbami sálu zmnožená do intenzity menší jaderné exploze. Chtěje se tomuto jevu propříště vyhnout, sestupuji do podzemí, hlavní prostory Časů. Podpůrné sloupoví klenby a část stěn jsou vyvedeny v kameni, ostatní potom omítnuto a opatřeno barvami poněkud divokými. Prostý mobiliář připomíná závodku podniku, kde pohodlí strávníků není tématem dne. Nicméně nebylo mi dopřáno zde usednout, místnost byla okupována skupinou exotických cizinců asijského původu. Vracím se po poněkud krkolomném schodišti zpět do pivnice v přízemí. Zde je dominantou místnosti, vysoce a ostře zaklenuté, veliká luneta s motivem Staroměstského náměstí a několik malovaných výklenků s falešnými okny či kuchyňskými motivy. Snaha o domáckou atmosféru je útěšlivá, provedení ovšem nijak oslňující.
Usedám u kavárenského stolku, kde jediným založením je skrovná menážka a probírám se lístkem. Zajímavě pojednaným a se slušnou nabídkou, leč více než omšelým a volajícím po výměně. Teprve při volbě krmě seznávám další z tajemných fines lokálu. Díky vysokým klenbám se zde bijí všechny zvuky, pod kamenným žebrovím nabývají na intenzitě a vracejí se k uchu ve stonásobném zesílení. Taktéž hudba z rádia, smixovaná s útržky rozhovorů, vytváří podivnou a silnou kakofonii nepříliš ladnou.
Dobral jsem se výběru jídel a - několikrát katapultován ze židle úlekem nad dalšími a dalšími detonacemi zavírajících se dveří - očekávám, kdy se objeví obsluha. Přestože pivnice zdaleka není přeplněná, čekám déle, než je slušné. Nicméně přece jen se dočkám a objednávám. Během čekání na první chod - hovězí polévku, pojednal jsem dnešní pozdní oběd ve staročeském duchu - jsem svědkem nevídaného dění. Bez sebemenšího ohledu na ostatní hosty, kterých pravda byla menšina, se začali z podzemí rojit poobědvavší turisté, usedali a vstávali opět odcházejíce, z okolních stolů sesbírali popelníky, sami se obsluhovali vínem u baru, to všechno za velmi hlasitého švitoření. Mezi nimi se po chvíli propletl číšník a přinesl mi - hlavní chod! Na můj dotaz po polévce složil obličej do zkormoucené grimasy a rozzářil se teprve, když jsem ho požádal, ať objednávku zruší: „… to nemusím, pane, vůbec jsem ji totiž neobjednal“, oznámil mi radostně.
Pohlížím na talíř a nejásám. Vepřová panenka se špenátem není upravena pro pohledovou gastronomii. Kose seříznuté válečky růžového masa nadité špenátem, zpola tonoucí v krémové omáčce, provázené dvěma trojhránky bramborového gratinu. To vše spíše poházené než poskládané na ploše talíře, s minimální a dávno již nemladou garniturou salátových listů. Ovšem po prvním soustu taji a mé nenaložení se rozplývá. Velice pozorně pečené maso, šťavnaté a navýsost chutné, báječně ladí s citlivě kořeněným špenátem, lehce pikantním a v jednu chvíli dominujícím chuťovému spektru. Před závěrečným „forte“ se však chutě srovnají a odeznívají ve vyladěném akordu. Šťáva masa provoní a změkčí zemitý projev špenátu, ten zase zpětně zrůzní trochu jednostranný projev vepřového, dodá mu vzletu. Jen omáčka je, díky výraznější česnekové partii, trochu agresivní, nicméně hraje dobrý koncert s gratinovanými brambory. Trochu oživí jejich příjemný sice, přece jen však trochu moc „učesaný“ a hladivý projev. Přiznávám, že kuchyně byla díky hlavnímu chodu tím nejpříjemnějším, co mne zde dosud potkalo.
Během zřejmě povinného čekání na dezert jsem svědkem dalších až neuvěřitelných výstupů personálu. Provozní nebo snad manažerka restaurace usedá na barovou židli a během kouření komunikuje jednak s číšníky ve sklepě, jednak s některými hosty ze vzdálené ostrovní říše. To všechno mocným hlasem na hranici přípustných decibelů. Vrcholem je událost, která mi vyráží dech. V lokále se objevuje kdosi s naditou taškou, míří k výčepu a vybalí svůj náklad. Číšník s mým dezertem couvá zpět, odkládá jej a věnuje se výběru triček, mimochodem ohavných. Takže dezert přichází na stůl s rozteklou již „sprejovou“ šlehačkou a zcela vychladlý. Opět nijak kouzelně komponovaný, po vydařeném hlavním čísle programu je obrazem ryzí průměrnosti. Umělá přeslazená chuť zmrzliny, polotovarově vyznívající palačinka a tristní louže, která zbyla ze šlehačkové ozdoby. Lžička příjemného lesního ovoce sama na vše nestačí. Královská palačinka, za kterou by každý král dal svého kuchaře setnout.
Staré časy nejsou ani zdaleka podnikem pro tiché, romantické posezení. Během pobytu zde jste neustále atakováni skutečnostmi, které jsou na hranici únosnosti práce s hostem. Pokud se ovšem dokážete od toho všeho oprostit a vaším cílem je jen slušně pojíst a pryč, potom se dá o jejich návštěvě semtam uvažovat. Suma 457 korun se mi tentokrát jevila - pro vše výše uvedené - jako neuměřená.

Value for Money: 3/10
+ nečekaně chutná a pečlivá úprava hlavního chodu
- hluboce neprofesionální projev personálu včetně zástupkyně managementu

Restaurant Staré časy
Rytířská 4, 110 00 Praha 1
Tel.: +420 222 873 201

  • Otevírací doba: Po-Ne 11.00-01.00
  • Počet míst: pivnice 35, restaurace 70, v létě zahrádka 30
  • Druh kuchyně: mezinárodní s podílem staročeské
  • Přijímané platební karty: obvyklé
  • Jídelní lístek: čeština, angličtina, němčina, italština, francouzština
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina, francouzština, němčina, italština
  • Země původu nabízených vín: Česko, Francie. Itálie

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 5 bodů z 10
Prostírání 6 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 4 body z 10
Kvalita jídla a nápojů 17 bodů z 20

Celkem: 40 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku:
100 g Uzený pstruh na pomeranči 110 Kč
100 g Pečený lilek na bylinkách prokládaný ledovým listem s parmazánem a rajčaty 69 Kč
Královská cibulačka se sýrovým krutonem 25 Kč
150 g Svíčková na smetaně s brusinkovým terčem a houskovým knedlíkem 99 Kč
400 g Rytířské meče - tři druhy masa, slanina, paprika, rajčata, pikantní omáčka - pro dvě osoby 420 Kč
200 g Filet z lososa na bazalce s baby karotkou a brokolicí 220 Kč
200 g Biftek marinovaný koňakem s teplým chřestem 259 Kč
250 g Rumpsteak „Starých časů“ pečené fazolky, angl. slanina, česnek 189 Kč
200 g Plněná panenka uzeným lososem se smetanovo-limetkovou omáčkou 219 Kč
150 g Kuřecí prsíčka na grllu s jemnou sýrovo-žampionovou omáčkou 99 Kč
350 g Špagety „AL GAMBERI“- krevety, česnek, parmezán, oliv. olej, bylinky 149 Kč
Irský koláč s medovou šlehačkou 69 Kč

BRAND24

Výběr z nápojového lístku:
0,5 l Staropramen 12 - 25 Kč
0,4 l Granát polotmavý 12 - 25 Kč
0,33 l Stella Artois lahev 40 Kč
0,75 l Bohemia sekt Brut 270 Kč
0,75 l Rulandské šedé kabinet 240 Kč
0,75 l Frankovka růžová - jakostní 240 Kč
0,75 l Svatovavřinecké 240 Kč

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).