Menu Zavřít

NOVÁ KREV

19. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Nippon Credit Bank

Svolení ke koupi zkrachovalé Nippon Credit Bank (NCB) získalo minulý týden konsorcium kolem nejúspěšnějšího japonského internetového investora Softbank Corp. Do japonského poměrně těžkopádného a chráněného bankovnictví tak konečně vstupují nebankovn í společnosti a postupně i zahraniční subjekty.

Převzetí by mělo být stimulem pro japonské bankovnictví. „Je to nové a jiné, vzrušující, uvádí analytik PricewaterhouseCoopers Dean Yoost. „Je zřejmé, že se japonské bankovnictví začíná hýbat a stává se z tradičního a uzavřeného sek toru otevřeným a dynamickým.

Softbank Corp., jejíž součástí je kromě Softbank také pojišťovna Tokio Marine & Fire Insurance a leasingová společnost Orix, zaplatí za banku 907 milionů dolarů. Tokijská vláda však do banky musela nalít zhruba 2,16 miliardy dolarů.

CONTENT24

NBC se v roce 1998 dostala pod nucenou správu státu, když se zhroutila pod tíhou nedobytných úvěrů především z dob spekulací s nemovitostmi v 80. letech. Spolu s dalšími dvěma bankami se zasloužila díky dlouhodobým úvěrům o ;hospodářský zázrak šedesátých let. První z trojlístku, Long-Term Credit Bank of Japan, již před měsícem koupila vůbec první cizí skupina, americká Ripplewood Holdings.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).