Menu Zavřít

Notebooky povedou

13. 4. 2007
Autor: Euro.cz

Prodej počítačů v ČR

BRAND24

Český trh počítačů letos čeká velká změna. Poprvé se má prodat více notebooků než stolních počítačů. Odhaduje to analytická společnost IDC. Dle jejích odhadů se vloni v Česku prodalo 775 tisíc počítačů, z toho byla polovina stolních počítačů - takzvaných desktopů -, 47 procent notebooků a tři procenta serverů na platformě x86, což zahrnuje méně výkonné „obývákové“ servery. Letos by se měl poměr otočit ve prospěch notebooků.
„Již v minulém roce útočily přenosné počítače na dominanci 'pécéček', a předpokládáme, že tento trend bude pokračovat i v následujících letech - už v roce 2007 přesáhnou prodeje notebooků padesátiprocentní hranici,“ říká analytik IDC Jiří Helebrand. Trh přenosných počítačů by měl letos růst zhruba o dvacet procent, zatímco u desktopů se počítá se stagnací nebo nárůstem prodejů v jednotkách procent, říkají obecnější předpovědi.
Oněch 775 tisíc loni prodaných počítačů dosáhlo celkové hodnoty 848 milionů dolarů (téměř osmnáct miliard korun). Více než tři čtvrtiny nově pořízených PC mířily do malých a středních firem či do domácností. Nejmenší růst zaznamenal segment velkých firem, jenž je v současnosti saturovaný a v němž dochází pouze k menším obnovám stávajícího počítačového vybavení. Znatelný je prý též posun zákazníků ke značkovým počítačům. „Zcela neoddiskutovatelná je u zákazníků notebooků orientace na značku, ale i u stolních PC roste podíl mezinárodních firem se silným brandem,“ tvrdí Helebrand. Lídrem trhu zůstala společnost Acer, kterou těsně následuje Hewlett-Packard. Třetí nejprodávanější značkou v Česku je Dell. První pětka výrobců, do níž ještě patří Asus a Fujitsu Siemens Computers, vloni dodala 62 procent všech počítačů prodaných v Česku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).