Menu Zavřít

NOC ZA BÍLÉHO DNE

8. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Město rozložené na desítce ostrovů

Vyrazit do Stockholmu v létě neznamená pouze nezmrznout. V tomto ročním období totiž ve Švédsku slunce zapadá jen na chvíli, v době slunovratu zhruba na dvě hodiny. Večerní procházka po Stockholmu v tuto dobu tak trochu vypadá, jako když jdete ve dne Prahou
při zatažené obloze. Naprosto úchvatné je však vyrazit do města brzy ráno. Ulice jsou pusté, slunce svítí a v tričku s krátkým rukávem člověku zima rozhodně není.
Když přistanete na poklidném letišti Arlanda, zcela jistě se vyplatí sednout do letištního expresu. Stačí projít celní kontrolou a výtahem se svézt několik metrů pod zem. Nástupní hala nevypadá vůbec jako v metru, na jaké jsme zvyklí. Pouze díra ve skále, žádné dlaždičky. Přijede tichý expres, v němž můžete v pohodlných sedačkách sledovat na obrazovce psané zprávy s obrázky. Pravda pouze ve švédštině, ale předpověď počasí lze bez problémů pochopit. Expresem za 140 švédských korun dorazíte do centra ve dvaceti minutách, což je rychlejší a levnější než taxík. Cestou míjí rychlovlak rozkvetlé louky a hlavně lesy. Světle žluté, červené, sem tam modré nebo bílé dřevěné domky a všude kolem lesy a voda. A neuvěřitelně čisto.
Stockholm se rozkládá zhruba na desítce ostrovů. Přímo v centru se střetává Baltické moře s jezerem Mälaren: z jedné strany mostu je Balt, ze druhé jezero. Hned vedle je královský palác. Mimochodem, královská stráž má velmi legrační oděv: černobílé boty, které vypadají jako staré známé „důchodky a na hlavách nablýskané helmy s ostnem, k tomu buď modrou nebo zelenou uniformu. Přímo v parku u paláce na břehu jezera
určitě potkáte alespoň dva tři rybáře – nikomu to nevadí, dokonce se na tabulích dočtete, jaké ryby lze chytit. Voda je čistá, takže lze bez problémů chytit i lososa.
Právě ryby jsou něčím, co byste si ve Stockholmu a ve Švédsku vůbec neměli nechat ujít. V každé restauraci vám nabídnou lososa, ale také mečouna a spoustu dalších mořských pochoutek. Hodně se podávají malé brambory, jen tak uvařené a posypané čerstvým koprem nebo petrželkou. Určitě si nedávejte švédské pivo. Chutná naprosto příšerně.
Město je sice vystavěno ve strohém stylu, žádná velká zdobnost jako třeba v Paříži, přitom však působí neobyčejně vlídně. Křivolaké uličky, spousta zeleně a útulných hospůdek. Historické centrum Stockholmu není příliš rozlehlé, ale určitě stojí za to vyrazit lodí na projížďku mezi jednotlivými ostrůvky. Za zmínku stojí i námořní muzeum. Tvoří ho stará válečná loď ze 17. století. Byla tak obtěžkaná děly, že se potopila ještě v zátoce, kde je přístav. Švédové si také hodně zakládají na tom, že světu dali skanzen. Ten jejich je malým modelem Švédska a najdete ho v oboře Djurgarden.

Letecké spojení
Mezi Prahou a Stockholmem nabízí společnost ČSA denně jeden spoj. Létá se na letiště Arlanda. Ceny letenek se pohybují v rozmezí od 10 990 do 41 190 Kč (bez letištních tax).

Spojení do centra
Rychlovlakem „Arlanda Express“ se dostanete na stockholmské hlavní nádraží v centru města za 20 minut. Vlak jezdí ve směru centrum – letiště od 4.35 do 0.05 a obráceným směrem od 5.05 do 0.35 hodin. Od 6.00 do 19.35 jezdí vlak v intervalu 15 minut, v časných ranních a v nočních hodinách po 30 minutách.
Autobusy jezdí z letiště Arlanda na městský terminál od 6.30 do 23.00 v intervalech 10 až 15 minut. Cesta trvá přibližně 45 minut.

Ubytování
Průměrná cena za ubytování v hotelech kategorie 3* v centru města činí od 1100 do 1500 SEK a v hotelech kategorie 4* od 1600 do 2300 SEK za pokoj a noc včetně snídaně. Většina hotelů nabízí o víkendech nižší ceny.

BRAND24

Náš tip
Stockholm patří mezi nejpopulárnější kongresové destinace v Evropě. Každoročně je zde pořádáno více než 100 kongresů a velké množství významných konferencí. Pokud zvažujete, kde uspořádat příští akci, využijte špičkového zázemí a bohatých zkušeností, které Stockholm nabízí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).